Brukselka to zdecydowanie zimowe warzywo i powinno się ją zbierać z krzaków dopiero po pierwszych przymrozkach, bo to właśnie niskie temperatury zabijają w brukselce goryczkę.
Świeżą brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. Ostrym nożesz naciąć ją na czubku na krzyż. Potem na noc schować do zamrażarki. Następnego dnia zmrożona brukselkę po prostu gotujemy.
Dobrym rozwiązaniem jest zakup mrożonej brukselki - nie trzeba już jej czyścić i można od razu ją ugotować.
Brukselka gotowana na parze również straci sporo goryczki.
Dobrze jest także do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak goryczki. Jak również dodatek mleka do wody zabije gorzki smak brukselki.
Brukselkę zawsze gotuj w odkrytym garnku, wtedy wszystkie nieprzyjemne zapachy się ulotnią razem z parą.
Świeżą brukselkę należy oczyścić, umyć i przesuszyć. Ostrym nożesz naciąć ją na czubku na krzyż. Potem na noc schować do zamrażarki. Następnego dnia zmrożona brukselkę po prostu gotujemy.
Dobrym rozwiązaniem jest zakup mrożonej brukselki - nie trzeba już jej czyścić i można od razu ją ugotować.
Brukselka gotowana na parze również straci sporo goryczki.
Dobrze jest także do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak goryczki. Jak również dodatek mleka do wody zabije gorzki smak brukselki.
Brukselkę zawsze gotuj w odkrytym garnku, wtedy wszystkie nieprzyjemne zapachy się ulotnią razem z parą.
Gość
Gość
kayleb
cremebrule
ja tez lubie ta goryczke :)
Gość
Gość
poza tym brukselka ma smakowac jak brukselka a nie jak cos co nia nie jest a obieranie dzizus to kapusta wiec obierac tak jak kapuste przyciac dupke i zdjac kilka listkow coz to za problem ??? :))))))
Gość
Gość
Gość
Gość