W zamrażalniku świeżych potraw nie kladziamy obok potraw już zamrożonych. Aby przygotować świeże zioła do mrożenia: usuwamy łodygę, myjemy listki i wkładamy do woreczka. Przed zamrożeniem mięsa, kawałki przekładamy folią, wówczas nie przymarzną do siebie. Podobnie postępujemy w przypadku kromek chleba, przekładamy je folią. Drób trzymamy w zimnym miejscu ok. 12 godzin przed zamrożeniem. Aby owoce nie skleiły się w czasie mrożenia, warto je mrozić najpierw pojedynczo, potem wsypać do woreczka. Czego na pewno nie mrozimy: butelek z gazowanymi napojami, produktów mącznych, jajek na twardo, jogurtu, majonezu, śmietany.
Gość
w ubiegłym roku zamroziłam dużo surowych grzybów. Ostatnio odkryłam, że jeszcze trochę ich zostało. Czy nadają się do jedzenia? ( Nie były oczywiście w trakcie przechowywania rozmrażane).
Pozdrawiam,
Barbara