Gotowanie ciecierzycy nie jest trudne. Wystarczy sucha cieciorka, woda, soda i czas potrzebny na moczenie i gotowanie grochu. Zastosowanie się do kilku poniższych zasad, sprawi, że efekt będzie zachwycający! Powstanie pyszna i kremowa gotowana ciecierzyca, która będzie doskonałą bazą do dalszych przepisów zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Aby ugotować ciecierzycę potrzeba:
Podczas gotowania ciecierzycy mogą wytrącać się szumowiny, które należy usunąć łyżką. Cieciorka stanowiąca składnik licznych potraw powinna być ugotowana al dente, aby nie rozpadła się w daniu. Przygotowując hummus warto gotować ją dłużej, aby stała się bardzo miękka i kremowa.
Soda oczyszczona dodawana do moczącego się grochu sprawia, że cieciorka gotuje się szybciej i jest bardziej kremowa. Sprawia ona jednak, że strączki są bardziej wzdymające i ciężkostrawne. Aby pozbyć się właściwości wzdymających wystarczy dodać do strączków na etapie gotowania łyżeczkę jednego z wymienionych składników:
Ciecierzyca to podstawowy składnik klasycznego hummusu, który można przygotować na wiele sposobów. Stosując cieciorkę jako bazę sycących potraw przygotujemy pasztet z ciecierzycy, jednogarnkowe dania, rozgrzewające zupy, a także słodkie desery jak bananowo-czekoladowe brownie.
Uwaga! Nie wylewaj wody z ugotowanej ciecierzycy! Aquafaba, czyli woda i skrobia, to wspaniały zamiennik jaj i zagęstnik. Na jej bazie można przygotować pyszne desery, wegański majonez, a nawet bezę! Dodana podczas robienia hummusu, nada mu wspaniałą, kremową konsystencję.
Ciecierzyca inaczej cieciorka lub groch włoski to roślina strączkowa o znakomitych walorach odżywczych. Jest świetnym źródłem białka - w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest go aż 8,86%! Wysoka zawartość białka jest kluczowa w diecie bezmięsnej, dlatego po ciecierzycę powinni w szczególności sięgać wegetarianie i weganie.
Cieciorka posiada również wysoką zawartość błonnika oraz antyoksydantów, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników, dlatego jest świetnym składnikiem wielu potraw.
Jak ugotować ciecierzycę?
Aby ugotować ciecierzycę potrzeba:
- suchą ciecierzycę
- wodę
- sodę oczyszczoną.
Podczas gotowania ciecierzycy mogą wytrącać się szumowiny, które należy usunąć łyżką. Cieciorka stanowiąca składnik licznych potraw powinna być ugotowana al dente, aby nie rozpadła się w daniu. Przygotowując hummus warto gotować ją dłużej, aby stała się bardzo miękka i kremowa.
Soda oczyszczona dodawana do moczącego się grochu sprawia, że cieciorka gotuje się szybciej i jest bardziej kremowa. Sprawia ona jednak, że strączki są bardziej wzdymające i ciężkostrawne. Aby pozbyć się właściwości wzdymających wystarczy dodać do strączków na etapie gotowania łyżeczkę jednego z wymienionych składników:
- kminek
- nasiona kopru włoskiego
- majeranek
- liść laurowy
- czosnek
- imbir
Co przygotować z ciecierzycy?
Ciecierzyca to podstawowy składnik klasycznego hummusu, który można przygotować na wiele sposobów. Stosując cieciorkę jako bazę sycących potraw przygotujemy pasztet z ciecierzycy, jednogarnkowe dania, rozgrzewające zupy, a także słodkie desery jak bananowo-czekoladowe brownie.
Uwaga! Nie wylewaj wody z ugotowanej ciecierzycy! Aquafaba, czyli woda i skrobia, to wspaniały zamiennik jaj i zagęstnik. Na jej bazie można przygotować pyszne desery, wegański majonez, a nawet bezę! Dodana podczas robienia hummusu, nada mu wspaniałą, kremową konsystencję.
Wartości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca inaczej cieciorka lub groch włoski to roślina strączkowa o znakomitych walorach odżywczych. Jest świetnym źródłem białka - w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest go aż 8,86%! Wysoka zawartość białka jest kluczowa w diecie bezmięsnej, dlatego po ciecierzycę powinni w szczególności sięgać wegetarianie i weganie.
Cieciorka posiada również wysoką zawartość błonnika oraz antyoksydantów, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników, dlatego jest świetnym składnikiem wielu potraw.