Najpopularniejsza w Polsce jest soczewica zielona. Jej nasiona mają wyrazisty, ostry smak, a po ugotowaniu zachowują kształt, dlatego nadaje się do dań jednogarnkowych i sałatek.
Z kolei czerwona jest delikatna i kremowa, łatwo się rozpada. Z niej lepiej robić pasztety czy falafele. Mniej popularne są odmiany brązowa oraz czarna. Ta ostatnia zawdzięcza swoją barwę przeciwutleniaczom. Ma intensywny ziemisto-orzechowy smak, świetnie zastępuje mięso, idealnie współgrając, np. z warzywami i ryżem.
Wszystkie odmiany łączy jedno - mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, o których piszemy poniżej. Soczewica ma również dużą przewagę nad innymi strączkowymi - nie trzeba jej moczyć. Wystarczy wypłukać i gotować od 10 minut (czerwoną) do godziny (czarną).
Nie każdy może jednak skorzystać z dobrodziejstw soczewicy. U osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym zawarte w niej oligosacharydy mogą powodować wzdęcia, uczucie pełności, a nawet bóle brzucha. Zawiera też sporo puryn, które nasilają objawy dny moczanowej.
5 powodów, dla których warto jeść soczewicę
1. Poprawia stan cery
Potrawy z kiełkami soczewicy lub ugotowanymi nasionami to dobre źródło składników mineralnych, zwłaszcza siarki. Ta zaś pomaga wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a przede wszystkim korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Równie dobry dla cery jest zawarty w kiełkach cynk.
Fot. Fotolia
2. Łagodzi stres
Zielone, żółte i czerwone nasiona to solidna porcja witamin z grupy B, poprawiających samopoczucie i łagodzących objawy stresu. Są one niezbędne m.in. do wytwarzania hormonów szczęścia: serotoniny (działa uspokajająco, zapewnia zdrowy mocny sen) oraz noradrenaliny (poprawia pamięć i koncentrację w ciągu dnia).
3. Wspomaga rozwój płodu
Niepełna szklanka ugotowanej soczewicy pokrywa aż 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Wspomaga on rozwój płodu, chroniąc przed wadami układu nerwowego. Wspólnie z zawartym w warzywie żelazem, sprzyja tworzeniu się krwinek czerwonych i podnosi poziom hemoglobiny, zapobiegając anemii.
4. Reguluje poziom cukru
Po soczewicę bez obaw mogą sięgać diabetycy. Nasiona zawierają głównie węglowodany złożone, sporo białka (ok. 12 g w 100 g) i dużo błonnika (4,5 g w 100 g). Dzięki temu ugotowane ziarna mają niski indeks glikemiczny (28 IG). Po zjedzeniu podnoszą poziom glukozy we krwi powoli, zapobiegając gwałtownym wahaniom.
5. Wzmacnia serce
Naukowcy dowodzą, że regularne jedzenie przynajmniej szklanki soczewicy (ugotowanej bez soli) dwa-trzy razy w tygodniu, może wspomagać serce i układ krążenia. Nasiona mają dużo błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają niewiele szkodliwego sodu, za to dużo potasu, który obniża ciśnienie.
Z kolei czerwona jest delikatna i kremowa, łatwo się rozpada. Z niej lepiej robić pasztety czy falafele. Mniej popularne są odmiany brązowa oraz czarna. Ta ostatnia zawdzięcza swoją barwę przeciwutleniaczom. Ma intensywny ziemisto-orzechowy smak, świetnie zastępuje mięso, idealnie współgrając, np. z warzywami i ryżem.
Wszystkie odmiany łączy jedno - mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne, o których piszemy poniżej. Soczewica ma również dużą przewagę nad innymi strączkowymi - nie trzeba jej moczyć. Wystarczy wypłukać i gotować od 10 minut (czerwoną) do godziny (czarną).
Nie każdy może jednak skorzystać z dobrodziejstw soczewicy. U osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym zawarte w niej oligosacharydy mogą powodować wzdęcia, uczucie pełności, a nawet bóle brzucha. Zawiera też sporo puryn, które nasilają objawy dny moczanowej.
5 powodów, dla których warto jeść soczewicę
1. Poprawia stan cery
Potrawy z kiełkami soczewicy lub ugotowanymi nasionami to dobre źródło składników mineralnych, zwłaszcza siarki. Ta zaś pomaga wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a przede wszystkim korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Równie dobry dla cery jest zawarty w kiełkach cynk.
Fot. Fotolia
2. Łagodzi stres
Zielone, żółte i czerwone nasiona to solidna porcja witamin z grupy B, poprawiających samopoczucie i łagodzących objawy stresu. Są one niezbędne m.in. do wytwarzania hormonów szczęścia: serotoniny (działa uspokajająco, zapewnia zdrowy mocny sen) oraz noradrenaliny (poprawia pamięć i koncentrację w ciągu dnia).
3. Wspomaga rozwój płodu
Niepełna szklanka ugotowanej soczewicy pokrywa aż 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Wspomaga on rozwój płodu, chroniąc przed wadami układu nerwowego. Wspólnie z zawartym w warzywie żelazem, sprzyja tworzeniu się krwinek czerwonych i podnosi poziom hemoglobiny, zapobiegając anemii.
4. Reguluje poziom cukru
Po soczewicę bez obaw mogą sięgać diabetycy. Nasiona zawierają głównie węglowodany złożone, sporo białka (ok. 12 g w 100 g) i dużo błonnika (4,5 g w 100 g). Dzięki temu ugotowane ziarna mają niski indeks glikemiczny (28 IG). Po zjedzeniu podnoszą poziom glukozy we krwi powoli, zapobiegając gwałtownym wahaniom.
5. Wzmacnia serce
Naukowcy dowodzą, że regularne jedzenie przynajmniej szklanki soczewicy (ugotowanej bez soli) dwa-trzy razy w tygodniu, może wspomagać serce i układ krążenia. Nasiona mają dużo błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają niewiele szkodliwego sodu, za to dużo potasu, który obniża ciśnienie.