![Jak zrobić idealny hummus? Jak zrobić idealny hummus?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jak-zrobic-idealny-hummus-260883.jpg)
Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw, ale zrobiona samodzielnie jest czymś o wiele więcej niż sumą tych kilku składników.
Ja robiąc hummus korzystam z przepisu na najprostszy hummus z książki Yotama Ottolenghiego „Jerusalem”, ale dodaję więcej przypraw niż w oryginale - wy też możecie eksperymentować!
Hummus można przygotować z ciecierzycy suszonej, albo puszkowanej. Tę pierwszą trzeba namoczyć (najlepiej przez noc, czyli ok. 8 – 12 godzin).
- 250 g cieciorki suszonej
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek soku z cytryny
- ok. 100 ml lodowatej wody
- pasta sezamowa tahini (według uznania , ale minimum 4 łyżki, ja daję więcej – im więcej pasty tym bardziej kremowy hummus)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- kmin rzymski, nasiona kolendry, wędzona papryka, ostra papryka,
- oliwa
Cieciorkę przepłukujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – niech będzie jej dwa razy więcej jak cieciorki. Zostawiamy na ok.8 godzin.
Po tym czasie odcedzamy cieciorkę, wkładamy do garnka raz jeszcze, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i „podsmażamy” przez 3 minuty mieszając cały czas. Po tym czasie zalewamy 1.5 litra wody. Gotujemy ciecierzycę 20 – 30 minut, aż będzie miękka (sprawdzamy biorąc ją między palce). Przez cały czas gotowania zbieramy z powierzchni pianę.
W międzyczasie na patelni można uprażyć dodatkowe przyprawy – ja: kmin rzymski, kolendrę, paprykę wędzoną i ostrą.
Odcedzamy ciecierzycę i wkładamy do miksera, miksujemy na ziarnistą pastę, dodajemy tahini, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy. Potem blendując stopniowo dodajemy lodowatą wodę – do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Warto poczekać, aż hummus ostygnie a smaki się „przegryzą”. Podajemy z pitą, chlebem lub warzywami polany oliwą i posypany papryką i natką pietruszki.
Poznaj też inne przepisy na hummus!
![Domowa pasta sezamowa Pasta z sezamu- domowa - Można przechowywać w lodówce 3-4 miesiące.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pasta-z-sezamu-domowa-mozna-przechowywac-w-lodowce-3-4-miesiace-254068.jpg)
![Domowy hummus hummus zjedliśmy ją z ciepłymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą, ale doskonała jest ze zwykłą świeżą bułką albo grzankami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/hummus-94614.jpg)
![Hummus z czarnym sezamem Humus z czarnym sezamem idealna pasta do pieczywa i nie tylko.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/humus-wersja-z-czarnym-sezamem-176228.jpg)
Warto zacząć od przygotowania domowej pasty sezamowej - Bernadetta zapewnia, że jest lepsza w smaku i tańsza od tej ze sklepu!
Macie już pastę? Wypróbujcie przepis Pyzy na hummus albo Ani Hosz - Hummus - wersja z czarnym sezamem.
![Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/pasta-cieciorkowo-paprykowa-z-pazurem-zdjecie-glowne-pasta-cieciorkowo-paprykowa-z-pazurem-253653.jpg)
![Hummus z ciecierzycy i orzechów Hummus z ciecierzycy i orzechów](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/hummus-z-ciecierzycy-i-orzechow-hummus-to-zimna-przekaska-rodem-z-libanu-250078.jpg)
![Humus z czerwonej fasoli Humus z czerwonej fasoli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/humus-z-czerwonej-fasoli-198232.jpg)
Wariacje hummusowe to na przykład Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem Ewy, Hummus z ciecierzycy i orzechów autorstwa BSz oraz Hummus z czerwonej fasoli iwy643.
Idealnego hummusu szukał Robert Kołacz