
Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw, ale zrobiona samodzielnie jest czymś o wiele więcej niż sumą tych kilku składników.
Ja robiąc hummus korzystam z przepisu na najprostszy hummus z książki Yotama Ottolenghiego „Jerusalem”, ale dodaję więcej przypraw niż w oryginale - wy też możecie eksperymentować!
Hummus można przygotować z ciecierzycy suszonej, albo puszkowanej. Tę pierwszą trzeba namoczyć (najlepiej przez noc, czyli ok. 8 – 12 godzin).
- 250 g cieciorki suszonej
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek soku z cytryny
- ok. 100 ml lodowatej wody
- pasta sezamowa tahini (według uznania , ale minimum 4 łyżki, ja daję więcej – im więcej pasty tym bardziej kremowy hummus)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- kmin rzymski, nasiona kolendry, wędzona papryka, ostra papryka,
- oliwa
Cieciorkę przepłukujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – niech będzie jej dwa razy więcej jak cieciorki. Zostawiamy na ok.8 godzin.
Po tym czasie odcedzamy cieciorkę, wkładamy do garnka raz jeszcze, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i „podsmażamy” przez 3 minuty mieszając cały czas. Po tym czasie zalewamy 1.5 litra wody. Gotujemy ciecierzycę 20 – 30 minut, aż będzie miękka (sprawdzamy biorąc ją między palce). Przez cały czas gotowania zbieramy z powierzchni pianę.
W międzyczasie na patelni można uprażyć dodatkowe przyprawy – ja: kmin rzymski, kolendrę, paprykę wędzoną i ostrą.
Odcedzamy ciecierzycę i wkładamy do miksera, miksujemy na ziarnistą pastę, dodajemy tahini, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy. Potem blendując stopniowo dodajemy lodowatą wodę – do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Warto poczekać, aż hummus ostygnie a smaki się „przegryzą”. Podajemy z pitą, chlebem lub warzywami polany oliwą i posypany papryką i natką pietruszki.
Poznaj też inne przepisy na hummus!



Warto zacząć od przygotowania domowej pasty sezamowej - Bernadetta zapewnia, że jest lepsza w smaku i tańsza od tej ze sklepu!
Macie już pastę? Wypróbujcie przepis Pyzy na hummus albo Ani Hosz - Hummus - wersja z czarnym sezamem.



Wariacje hummusowe to na przykład Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem Ewy, Hummus z ciecierzycy i orzechów autorstwa BSz oraz Hummus z czerwonej fasoli iwy643.
Idealnego hummusu szukał Robert Kołacz