Jak zrobić zupę fasolową?

Zupa fasolowa powinna być gotowana na żeberkach, boczku lub kiełbasie. Do wrzątku dodaj warzywa i przyprawy, a pod koniec gotowania wsyp miękką fasolę oraz ziemniaki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić zupę fasolową?
fot. Fotolia
Zupa fasolowa to tradycyjne polskie danie. Możesz przygotować ją z różnych odmian fasoli, jednak najlepiej sprawdzi się biała.

Jak zrobić zupę fasolową

Zupa fasolowa to dobry pomysł na obiad.
  • Fasolę opłucz i namocz w wodzie na noc. Rano ugotuj ją, by była miękka.
  • Do dużego garnka wlej wodę i posól ją. Włóż żeberka wieprzowe, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach oraz liść laurowy. Całość gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Do bulionu dodaj fasolę i gotuj przez kolejny kwadrans.
  • Na koniec do zupy wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek pozostaw na ogniu przez kwadrans, aż warzywa zmiękną. .
  • Zupę dopraw majerankiem, bazylią i czerwoną papryką mieloną.
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami jest rozgrzewająca i pożywna. Dobrze smakuje sama lub z pieczywem. Białą fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj. Boczek wędzony i włoszczyznę zalej wodą, dopraw i postaw na mały ogień na godzinę. Następnie wsyp fasolę. 20 minut przed końcem gotowania zupy dodaj do niej ziemniaki.

Przepis na zupę fasolową bez mięsa

Zupę fasolową możesz przygotować także bez mięsa. Wystarczy, że zamiast boczku, żeberek lub kiełbasy do bulionu dodasz odrobinę oleju słonecznikowego. W ten sposób skrócisz czas gotowania zupy i zyskasz pyszne wegetariańskie danie.