Zwarzony krem do ciasta nie musi oznaczać zepsutego kremu. Grudki które się w nim pojawiły można rozbić. Jak?
Trzeba wstawić garnuszek z kremem do większego naczynia z wodą i podgrzewać.
Gotując w ten sposób doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich grudek - w konsekwencji krem staje się bardzo rzadki.
Wtedy wystarczy go ponownie schłodzić - powinien zgęstnieć.
Zamiast gotowania w większym naczyniu można mieszając dodawać po łyżce gorącej wody - to również pomoże rozbić grudki.
Innym sposobem jest roztarcie dodatkowej porcji margaryny i połączenia jej ze zwarzonym kremem.
Przygotowując krem warto wiedzieć, że zwarzenia unikniemy, jeśli składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Najlepiej pokojową.
Trzeba wstawić garnuszek z kremem do większego naczynia z wodą i podgrzewać.
Gotując w ten sposób doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich grudek - w konsekwencji krem staje się bardzo rzadki.
Wtedy wystarczy go ponownie schłodzić - powinien zgęstnieć.
Zamiast gotowania w większym naczyniu można mieszając dodawać po łyżce gorącej wody - to również pomoże rozbić grudki.
Innym sposobem jest roztarcie dodatkowej porcji margaryny i połączenia jej ze zwarzonym kremem.
Przygotowując krem warto wiedzieć, że zwarzenia unikniemy, jeśli składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Najlepiej pokojową.