Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

Parę zasad które mają wielkie znaczenie aby nasze domowe frytki nie były gumowate i nasączone tłuszczem

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?
1.Pokrojone ziemniaki bardzo dokładnie osuszyć żeby nie pryskał tłuszcz.
2.Wkładać sitko do silnie rozgrzanego tłuszczu,sprawdzić czy temperatura jest właściwa wrzucając jedną frytkę jeśli wypłynie od razu możemy smażyć.
3.Zanurzać w rozgrzanym tłuszczu partiami,aby go nie wystudzić (żeby frytki nie dusiły się i nie przesiąkały tłuszczem,tylko się smażyły),nie dokładać podczas smażenia ,bo mogą się spalić
4. Kiedy frytki się usmażą należy je bardzo dokładnie osączyć i wyjąć na bibułę,aby ściekł nadmiar tłuszczu.
5.Solić po usmażeniu i od razu podawać.

Przepis na frytki:

1 kg ziemniaków
1 litr oleju sól

Ziemniaki obrać pokroić w słupki ,opłukać ze skrob  ,osuszyć.  Tłuszcz rozgrzać do temp 180* frytki włożyć do sitka, zanurzyć w rozgrzanym oleju, smażyć około 5 minut, wyjąć, ostudzić i ponownie zanurzyć w rozgrzanym oleju. Dosmażyć na złoty kolor, osączyć, posolić i podawać.