1.Pokrojone ziemniaki bardzo dokładnie osuszyć żeby nie pryskał tłuszcz.
2.Wkładać sitko do silnie rozgrzanego tłuszczu,sprawdzić czy temperatura jest właściwa wrzucając jedną frytkę jeśli wypłynie od razu możemy smażyć.
3.Zanurzać w rozgrzanym tłuszczu partiami,aby go nie wystudzić (żeby frytki nie dusiły się i nie przesiąkały tłuszczem,tylko się smażyły),nie dokładać podczas smażenia ,bo mogą się spalić
4. Kiedy frytki się usmażą należy je bardzo dokładnie osączyć i wyjąć na bibułę,aby ściekł nadmiar tłuszczu.
5.Solić po usmażeniu i od razu podawać.
Przepis na frytki:
1 kg ziemniaków
1 litr oleju sól
Ziemniaki obrać pokroić w słupki ,opłukać ze skrob ,osuszyć. Tłuszcz rozgrzać do temp 180* frytki włożyć do sitka, zanurzyć w rozgrzanym oleju, smażyć około 5 minut, wyjąć, ostudzić i ponownie zanurzyć w rozgrzanym oleju. Dosmażyć na złoty kolor, osączyć, posolić i podawać.
2.Wkładać sitko do silnie rozgrzanego tłuszczu,sprawdzić czy temperatura jest właściwa wrzucając jedną frytkę jeśli wypłynie od razu możemy smażyć.
3.Zanurzać w rozgrzanym tłuszczu partiami,aby go nie wystudzić (żeby frytki nie dusiły się i nie przesiąkały tłuszczem,tylko się smażyły),nie dokładać podczas smażenia ,bo mogą się spalić
4. Kiedy frytki się usmażą należy je bardzo dokładnie osączyć i wyjąć na bibułę,aby ściekł nadmiar tłuszczu.
5.Solić po usmażeniu i od razu podawać.
Przepis na frytki:
1 kg ziemniaków
1 litr oleju sól
Ziemniaki obrać pokroić w słupki ,opłukać ze skrob ,osuszyć. Tłuszcz rozgrzać do temp 180* frytki włożyć do sitka, zanurzyć w rozgrzanym oleju, smażyć około 5 minut, wyjąć, ostudzić i ponownie zanurzyć w rozgrzanym oleju. Dosmażyć na złoty kolor, osączyć, posolić i podawać.