Ryż jest zbożem, które ma mnóstwo zalet. Jest lekkostrawny, dostarcza wartościowego białka i dodaje energii. Szklanka ugotowanego ryżu w codziennej diecie wzmacnia mięśnie i zapobiega ich wiotczeniu.
Ryż zawiera także witaminy z grupy B, które polepszają sprawność umysłową i fizyczną oraz zapobiegają występowaniu chorób skóry i błon śluzowych. Ryż zawiera po trochu również fosforu, wapnia, magnezu, manganu, cynku, kobaltu i fluoru.
Sole te w organizmie spełniają rolę budulca oraz regulatora. Zaletą ryżu jest też zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Doskonale nadaje się zatem do przygotowywania potraw i deserów.
Ryż zawiera także witaminy z grupy B, które polepszają sprawność umysłową i fizyczną oraz zapobiegają występowaniu chorób skóry i błon śluzowych. Ryż zawiera po trochu również fosforu, wapnia, magnezu, manganu, cynku, kobaltu i fluoru.
Sole te w organizmie spełniają rolę budulca oraz regulatora. Zaletą ryżu jest też zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Doskonale nadaje się zatem do przygotowywania potraw i deserów.