Aby całkowicie wydobyć pełnię smaku i aromatu tej przyprawy przed wsypaniem go do potrawy rozcieram go pomiędzy palcami i dopiero wsypuję do potrawy. Mając dostęp do większej ilości świeżego majeranku możemy go ususzyć po uprzednim umyciu i wysuszeniu w ręczniku papierowym.
Majeranek suszymy w temperaturze pokojowej rozłożony cienko na papierze. Po wysuszeniu każdą gałązkę przeciągamy między palcami i liście stanowią właściwą przyprawę.
Gałązki z tak wysuszonego majeranku można wykorzystać do przygotowania aromatycznego, majerankowego octu. W tym celu gałązki majeranku zalewamy octem jabłkowym lub winnym i zostawiamy na ok.3 tygodnie, po tym okresie ocet jest gotowy do użycia.
Majeranek suszymy w temperaturze pokojowej rozłożony cienko na papierze. Po wysuszeniu każdą gałązkę przeciągamy między palcami i liście stanowią właściwą przyprawę.
Gałązki z tak wysuszonego majeranku można wykorzystać do przygotowania aromatycznego, majerankowego octu. W tym celu gałązki majeranku zalewamy octem jabłkowym lub winnym i zostawiamy na ok.3 tygodnie, po tym okresie ocet jest gotowy do użycia.
Ma-Gosia