W tym miesiącu kategorią promowaną jest Tofu! Dlatego też mamy kilka porad jak poradzić sobie z tym azjatyckim przysmakiem. Jak wiadomo przyrządzić tofu można na nieskończenie wiele sposobów. Składnik ten ma wiele zastosowań w kuchni i w zależności od rodzaju nada się zarówno do smażenia czy grillowania, jak i przyrządzania kremów, sosów, koktajli, a nawet ciast. Mimo tej różnorodności istnieje kilka zasad postępowania z tofu, dzięki którym uda się każdy przepis.
Jak używać tofu?
1. Usunięcie nadmiaru wody
Tofu dostępne w sklepach zazwyczaj zapakowane jest hermetycznie w folię. Wnętrze opakowania wypełnia woda, która pełni jedynie funkcję „ochronną” - zapobiegając wysychaniu produktu w czasie jego transportowania. Rozpakowując tofu wodę wylewamy, a pozostałą wilgoć obsuszamy ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane nadaję się do użycia.
2. Dodatkowe odsączanie
Ponieważ proces wytwarzania tofu podobny jest do produkcji serów mlecznych, zawiera ono w sobie dużo wody. Jeśli planujemy smażyć w głębokim tłuszczu, panierować lub zamarynować, dobrze jest je dodatkowo odsączyć. Najlepsza metodą jest obciążenie tofu zawiniętego w ściereczkę, tak aby pod siłą naporu woda się w nią wchłonęła – przez około 20-30 min. Nie potrzeba specjalistycznych sprzętów, wystarczy talerzyk i cięższy słoik lub puszka. Uważajmy jednak z ciężarem, aby nie zgnieść tofu. Dzięki odsączaniu unikniemy silnie pryskającego tłuszczu, zsuwającej się z tofu panierki czy też rozrzedzaniu się sosów, past i dipów.
3. Rozdrabnianie
Jeśli do dania potrzebujemy rozdrobnionego tofu najłatwiej jest użyć w tym celu widelca. Dzięki serowej konsystencji nie będziemy mieli z tym najmniejszego problemu, miękkie tofu ulegnie pod naciskiem. Inną metodą jest zawinięcie tofu w szmatkę i kilkukrotne jej wykręcenie – trzeba jednak uważać by go nie przesuszyć.
4. Miksowanie
Zmiksowane tofu wykorzystywane jest do sosów, koktajli, jako nadzienie do tart i ciast. Rozdrobnione wcześniej tofu miksujemy zazwyczaj z niewielką ilością mleka sojowego, aby zyskało kremową konsystencję. Należy uważać na grudki ponieważ z pewnością widoczne będą w ciastach!
5. Krojenie
Jedynym ograniczeniem gdy kroimy tofu jest nasza wyobraźnia. W zależności od potrawy możemy pokroić tofu w najróżniejsze kształty. W kostkę lub bardziej nieregularne kształty sprawdzą się doskonale w sałatkach. Pokrojone w plastry lub na kształt podłużnych paluszków do smażenia lub grillowania – równie dobrze sprawdzać będą się trójkąty.
6. Tofu a’la gyros
Podsmażone płatki tofu trafnie zastąpić mogą kurczaka. Aby uzyskać cienkie plasterki o nieregularnych kształtach możemy użyć łopatki do serów lub obieraczki do warzyw. Usmażone z przyprawami tofu można podawać na przykład zawinięte w tortille, pitę lub papier ryżowy, razem z warzywami.
7. Ścieranie na tarce
Twardą odmianę tofu można zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z przyprawami . Choć z wyglądu przypomina ser w wysokiej temperaturze zachowywać się będzie inaczej – nie rozpuści się. Nie można go więc stosować jako zamiennik do serów na pizzy – doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie sosu ze zmiksowanego tofu i polanie nim ciasta.
W artykule wykorzystano materiały z książki „Zaskakujące Tofu” Marioli Białęckiej.
Jak używać tofu?
1. Usunięcie nadmiaru wody
Tofu dostępne w sklepach zazwyczaj zapakowane jest hermetycznie w folię. Wnętrze opakowania wypełnia woda, która pełni jedynie funkcję „ochronną” - zapobiegając wysychaniu produktu w czasie jego transportowania. Rozpakowując tofu wodę wylewamy, a pozostałą wilgoć obsuszamy ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane nadaję się do użycia.
2. Dodatkowe odsączanie
Ponieważ proces wytwarzania tofu podobny jest do produkcji serów mlecznych, zawiera ono w sobie dużo wody. Jeśli planujemy smażyć w głębokim tłuszczu, panierować lub zamarynować, dobrze jest je dodatkowo odsączyć. Najlepsza metodą jest obciążenie tofu zawiniętego w ściereczkę, tak aby pod siłą naporu woda się w nią wchłonęła – przez około 20-30 min. Nie potrzeba specjalistycznych sprzętów, wystarczy talerzyk i cięższy słoik lub puszka. Uważajmy jednak z ciężarem, aby nie zgnieść tofu. Dzięki odsączaniu unikniemy silnie pryskającego tłuszczu, zsuwającej się z tofu panierki czy też rozrzedzaniu się sosów, past i dipów.
3. Rozdrabnianie
Jeśli do dania potrzebujemy rozdrobnionego tofu najłatwiej jest użyć w tym celu widelca. Dzięki serowej konsystencji nie będziemy mieli z tym najmniejszego problemu, miękkie tofu ulegnie pod naciskiem. Inną metodą jest zawinięcie tofu w szmatkę i kilkukrotne jej wykręcenie – trzeba jednak uważać by go nie przesuszyć.
4. Miksowanie
Zmiksowane tofu wykorzystywane jest do sosów, koktajli, jako nadzienie do tart i ciast. Rozdrobnione wcześniej tofu miksujemy zazwyczaj z niewielką ilością mleka sojowego, aby zyskało kremową konsystencję. Należy uważać na grudki ponieważ z pewnością widoczne będą w ciastach!
5. Krojenie
Jedynym ograniczeniem gdy kroimy tofu jest nasza wyobraźnia. W zależności od potrawy możemy pokroić tofu w najróżniejsze kształty. W kostkę lub bardziej nieregularne kształty sprawdzą się doskonale w sałatkach. Pokrojone w plastry lub na kształt podłużnych paluszków do smażenia lub grillowania – równie dobrze sprawdzać będą się trójkąty.
6. Tofu a’la gyros
Podsmażone płatki tofu trafnie zastąpić mogą kurczaka. Aby uzyskać cienkie plasterki o nieregularnych kształtach możemy użyć łopatki do serów lub obieraczki do warzyw. Usmażone z przyprawami tofu można podawać na przykład zawinięte w tortille, pitę lub papier ryżowy, razem z warzywami.
7. Ścieranie na tarce
Twardą odmianę tofu można zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni z przyprawami . Choć z wyglądu przypomina ser w wysokiej temperaturze zachowywać się będzie inaczej – nie rozpuści się. Nie można go więc stosować jako zamiennik do serów na pizzy – doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie sosu ze zmiksowanego tofu i polanie nim ciasta.
W artykule wykorzystano materiały z książki „Zaskakujące Tofu” Marioli Białęckiej.
Ankha