Każdy wielbiciel arbuzów staje często przed koniecznością wyboru dobrego owocu – puka wtedy i stuka, próbując wybrać ten najbardziej dojrzały, słodki i soczysty letni owoc.
Nie zawsze jednak ostukiwanie arbuza gwarantuje owoc najwyższej jakości, nie wiadomo też do końca jakiego dźwięku się spodziewać. Który więc owoc spełni nasze oczekiwania? Patrzmy na:
Nie zawsze jednak ostukiwanie arbuza gwarantuje owoc najwyższej jakości, nie wiadomo też do końca jakiego dźwięku się spodziewać. Który więc owoc spełni nasze oczekiwania? Patrzmy na:
- kształt – czy jest symetryczny;
- ciężar – najlepsze są owoce cięższe niż na to wyglądają;
- żółty punkt na dnie arbuza (coś w rodzaju resztki po „pępowinie” arbuza przy pomocy której owoc łączył się z resztą rośliny) – na tym punkcie arbuz siedział sobie na słońcu, najlepszy jest żółty. Jeśli jest biały lub zielony arbuz mógł zostać zerwany za wcześnie.