Zawsze staraj się gotować makaron w większym garnku i nie chodzi mi tu bynajmniej o nakarmienie dodatkowej liczby głodomorów a o zaoszczędzenie czasu i zyskaniu na jakości potrawy.
Wielu z nas wydaje się, że jeśli ugotujemy makaron w garnku mniejszym- zrobimy to szybciej. Nic bardziej mylnego. Makaron gotowany w mniejszym garnku wcale nie ugotuje się szybciej a na domiar złego może się nam ugotować źle.
Na dnie garnka powstaną bowiem makaronowe grudki-zlepki, które w niczym nie przypominają tego, co chcieliśmy uzyskać.
Gotując makaron w mniejszym garnku- zajmuje on większą powierzchnię a tym samym obniża znacznie temperaturę wody i na ponowne jej zawrzenie musimy czekać dłużej, niż miałoby to miejsce przy garnku większym.
Gotowany w małych garnkach makaron często jest gumowatej konsystencji i niezbyt ciekawego smaku.. Oczywiście można tego uniknąć poprzez ciągłe mieszanie gotującego się makaronu ale kto chciałby spędzić X minut na mieszaniu makaronu, kiedy można zrobić to w inny sposób ?
Wielu z nas wydaje się, że jeśli ugotujemy makaron w garnku mniejszym- zrobimy to szybciej. Nic bardziej mylnego. Makaron gotowany w mniejszym garnku wcale nie ugotuje się szybciej a na domiar złego może się nam ugotować źle.
Na dnie garnka powstaną bowiem makaronowe grudki-zlepki, które w niczym nie przypominają tego, co chcieliśmy uzyskać.
Gotując makaron w mniejszym garnku- zajmuje on większą powierzchnię a tym samym obniża znacznie temperaturę wody i na ponowne jej zawrzenie musimy czekać dłużej, niż miałoby to miejsce przy garnku większym.
Gotowany w małych garnkach makaron często jest gumowatej konsystencji i niezbyt ciekawego smaku.. Oczywiście można tego uniknąć poprzez ciągłe mieszanie gotującego się makaronu ale kto chciałby spędzić X minut na mieszaniu makaronu, kiedy można zrobić to w inny sposób ?