Spowodowane jest to tym, że nasz organizm jest zanieczyszczony toksynami po zimnie. Jemy wtedy mniej owoców i warzyw, mniej się ruszamy. Spożywamy bardziej tłuste jedzenie oraz jemy dużo słodyczy, na poprawę humoru. Dlatego wiosna, to czas, kiedy musimy oczyścić organizm z niekorzystnych złogów. Należy jadać więcej owoców, warzyw zielonych, żółtych i pomarańczowych.
Wczesną wiosną trzeba spożywać dużo kapusty kiszonej, buraków, marchwi, selera, brukwi, cebuli, pietruszki. Niepolecane są wszelakie nowalijki, bo one niestety są mocno pryskane i pędzone. Im później zaczynamy je spożywać, tym lepiej dla nas. Nowalijki można jeść, ale z własnego ogródka.
Polecam sięgnąć po świeże, młode pokrzywy i robić z nich oczyszczające herbatki do picia. Także mlecz jest bardzo zdrowy. Jego młode listki nadają się do sałatki, a z kwiatków można zrobić syrop.
Codziennie warto spacerować, biegać albo ćwiczyć. Chociaż 30 minut. Tak jak pisałam, zaleca się jadać kiszonki, które zawierają witaminę C - kapustę i ogórki kiszone. Poleca się jedzenie płatków owsianych, czosnku, pestek dyni, jaja i produktów bogatych w cynk.
Odpowiednia ilość snu także jest ważna. Zdrowy sen powinien wynosić 8 godzin dziennie, dłuższy osłabia organizm. Zaleca się jadać tłuste ryby morskie bogate w kasy omega 3, takie jak śledzie, dorsz, makrele, tuńczyka, łososia. Wzmacniają one system odpornościowy. Dobrze jest także hartować ciało prysznicem, na przemian ciepłym i zimny. Ubierać się należy na cebulkę, z uwagi na kapryśną pogodę o tej porze roku.
Dzień zaczynamy od wietrzenia sypialni. Dobrze jest też to zrobić wieczorem, przed snem. Dzięki temu lepiej się nam będzie spało. Polecam też zacząć walczyć ze stresem, bo obniża on naszą aktywność i dobre samopoczucie.
Chcesz poznać naturalne kracje na poprawę odporności? Sprawdź tutaj! >>>