Jak zaplanować jadłospis?

  • 5

Raz w tygodniu wybierasz się na duże zakupy spożywcze, ale nie wiesz, co wrzucić do koszyka? Zaplanuj wcześniej swój jadłospis

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak zaplanować jadłospis?
Dobre zaplanowanie jadłospisu pozwoli zaoszczędzić nie tylko czas, lecz także pieniądze. Nie warto przecież kupować "na zapas" czegoś, czego potem nie wykorzystamy przy przygotowywaniu posiłków.

Wówczas często bywa tak, że wyciągamy z lodówki kupione produkty i na siłę wymyślamy co można z nich zrobic, żeby się ostatecznie nie zmarnowały.


Sztuka układania jadłospisu


Tak naprawdę wcale nie jest łatwa. Przede wszystkim musimy określić ile osób z naszego gospodarstwa domowego bierzemy pod uwagę - najczęściej są to wszyscy domownicy, czasem jednak musimy wykluczyć kogoś, kto nigdy nie jada z nami w domu, lub przygotowuje sobie posiłki samodzielnie.

Ważne jest również to, czy ktoś z domowników nie posiada alergii na określone produkty, czy nie wymaga zastosowania odrębnej diety, spowodowanej chorobą lub chociażby tym, że się odchudza.

Podczas planowania jadłospisu dobrze jest także wziąć pod uwagę to, jaki styl życia prowadzimy. Jeśli aktywny, na przykład biegamy lub czynnie uprawiamy jakiś sport - nasze zapotrzebowanie energetyczne będzie odpowiednio wyższe, ale też wymaga właściwego skomponowania posiłków.

Pod uwagę na pewno trzeba wziąć zasobność portfela - najlepiej będzie z góry określić, ile pieniędzy chcemy tygodniowo przeznaczać na zakupy spożywcze.

Jadłospis będzie także zależał od pory roku - inne potrawy jadamy wiosną czy latem - inne zimą.


Sporządzanie listy zakupów


Lista zakupów na cały tydzień zapewne będzie długa. Czas zakupów na pewno skrócisz, jeśli odpowiednio zapiszesz potrzebne produkty. Możesz podzielić je np. na produkty mięsne, owoce i warzywa, makarony i artykuły sypkie, nabiał. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, bo nie będziesz niepotrzebnie biegać z koszykiem między różnymi działami.


Kolejność w korzystaniu z zakupionych produktów



Najlepiej będzie, jeśli posiłki rozplanujesz i rozpiszesz tak, by zacząć od produktów, których termin przydatności jest stosunkowo krótki, czyli po prostu nie dotrwałyby do końca tygodnia - w ten sposób nic nie powinno się zmnarnować, bo nie zdąży się zepsuć.

Niektóre produkty oczywiście można zamrozić - na pewno przydadzą się za jakiś czas.


Wyciągaj wnioski i polegaj na zdaniu domowników


Po każdym posiłku lub na koniec dnia warto "odhaczyć" w grafiku, czy wszystkim smakowało, czy porcje były wystarczające, albo czy nie były zbyt duże, tak, że trzeba było resztę wyrzucić albo powstał problem co z tym zrobić.

Dzięki takim notatkom z czasem dojdziesz do perfekcji w układaniu jadłospisu i stworzysz szeroki katalog dań, które cieszą się w Twoim domu największym powodzeniem.