Jarzębina to owoc drzewa jarzębu. Jagody jarzębiny mają jasno-pomarańczowy lub ciemno-czerwony kolor. Owoce mają zazwyczaj cierpki smak. Drzewo osiąga przeważnie ok. 15 metrów.
O czym powinniśmy wiedzieć: nie powinno się jeść surowych owoców jarzębiny. Posiadają one trujący kwas parasorbinowy. Przed spróbowaniem należy jarzębinę przemrozić lub zanurzyć we wrzątku. Traci ona wtedy trujące właściwości.
Jarzębina zawiera dużo witaminy C, żelaza, wapnia i jodu. Pomaga w zaburzeniach czynności tarczycy, obniża gorączkę, jak również zmniejsza problemy jelitowe. Owoce jarzębiny mają dużo witaminy C, E, P, K.
Owoce zbieramy pod koniec sierpnia i we wrześniu, wtedy są dojrzałe i miękkie. Wtedy też mają najwyższą zawartość korzystnych substancji. Najwięcej witamin owoce jarzębiny mają zbierane po pierwszym przymrozku.
Z owoców jarzębiny możemy robić wyśmienite kompoty, z powodzeniem zastępują w kuchni żurawinę. Można ją również łączyć z jabłkami i gruszkami, w kompocie wtedy będzie bardziej interesujący smak. Z jarzębiny można również przyrządzać dżemy, marmolady, likiery, pasty, wino jarzębinowe oraz popularną nalewkę "jarzębiak".
Aby wykorzystać wszystkie witaminy z jarzębiny, możemy rozgnieść owoce i połączyć je z miodem oraz z jogurtem; połączenie to złagodzi wtedy wyraźny, ostry smak owoców. Jarzębina to doskonały dodatek do mięsa, jako połączenie z jabłkami.
Z jarzębiny również korzystają dzieci, a zwłaszcza dziewczynki. Robią z niej różne naszyjniki, korale oraz przeróżne ozdoby. Dorośli używają jej do jesiennych dekoracji. W Polsce zdobycie tych owoców nie jest trudne, bowiem jarzębina występuje dość powszechnie na całym obszarze. Jest piękną rośliną ozdobną, a zarazem ma cenne właściwości w różnych dziedzinach życia.
O czym powinniśmy wiedzieć: nie powinno się jeść surowych owoców jarzębiny. Posiadają one trujący kwas parasorbinowy. Przed spróbowaniem należy jarzębinę przemrozić lub zanurzyć we wrzątku. Traci ona wtedy trujące właściwości.
Jarzębina zawiera dużo witaminy C, żelaza, wapnia i jodu. Pomaga w zaburzeniach czynności tarczycy, obniża gorączkę, jak również zmniejsza problemy jelitowe. Owoce jarzębiny mają dużo witaminy C, E, P, K.
Owoce zbieramy pod koniec sierpnia i we wrześniu, wtedy są dojrzałe i miękkie. Wtedy też mają najwyższą zawartość korzystnych substancji. Najwięcej witamin owoce jarzębiny mają zbierane po pierwszym przymrozku.
Z owoców jarzębiny możemy robić wyśmienite kompoty, z powodzeniem zastępują w kuchni żurawinę. Można ją również łączyć z jabłkami i gruszkami, w kompocie wtedy będzie bardziej interesujący smak. Z jarzębiny można również przyrządzać dżemy, marmolady, likiery, pasty, wino jarzębinowe oraz popularną nalewkę "jarzębiak".
Aby wykorzystać wszystkie witaminy z jarzębiny, możemy rozgnieść owoce i połączyć je z miodem oraz z jogurtem; połączenie to złagodzi wtedy wyraźny, ostry smak owoców. Jarzębina to doskonały dodatek do mięsa, jako połączenie z jabłkami.
Z jarzębiny również korzystają dzieci, a zwłaszcza dziewczynki. Robią z niej różne naszyjniki, korale oraz przeróżne ozdoby. Dorośli używają jej do jesiennych dekoracji. W Polsce zdobycie tych owoców nie jest trudne, bowiem jarzębina występuje dość powszechnie na całym obszarze. Jest piękną rośliną ozdobną, a zarazem ma cenne właściwości w różnych dziedzinach życia.
Nina W.