Z masła utartego ze składnikami aromatycznymi, ziołami, przyprawami można po schłodzeniu formować kulki lub krążki i podawać do pieczonego lub smażonego mięsa, ryb lub owoców morza.
Masło estragonowe:
20 dag masła + 4 łyżki estragonu
Świeży estragon sparzyć, posiekać i utrzeć z masłem. Schłodzić i formować krążki.
Masło koperkowe:
20 dag masła + 4 łyżki koperku + sok z 1/2 cytryny + sól
Posiekany koperek utrzeć z masłem i doprawić sokiem i solą.
Masło ziołowe:
20 dag masła + 4 łyżki ziół + sól
Zioła wymieszać z solą i utrzeć z masłem.
Masło czosnkowe:
20 dag masła + 3/4 główki czosnku + sól
Czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i utrzeć z masłem. Masło czosnkowe można dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami (zdjęcie).
Masło chrzanowe: 20 dag masła + 2 łyżki chrzanu + sól + sok z 1 cytryny
Utrzeć chrzan z masłem. Doprawić solą i sokiem.
Masło paprykowe: 20 dag masła + 2 papryczki chili + sól
Chili drobno posiekać i utrzeć z masłem. Doprawić solą.
Masło estragonowe:
20 dag masła + 4 łyżki estragonu
Świeży estragon sparzyć, posiekać i utrzeć z masłem. Schłodzić i formować krążki.
Masło koperkowe:
20 dag masła + 4 łyżki koperku + sok z 1/2 cytryny + sól
Posiekany koperek utrzeć z masłem i doprawić sokiem i solą.
Masło ziołowe:
20 dag masła + 4 łyżki ziół + sól
Zioła wymieszać z solą i utrzeć z masłem.
Masło czosnkowe:
20 dag masła + 3/4 główki czosnku + sól
Czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i utrzeć z masłem. Masło czosnkowe można dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami (zdjęcie).
Masło chrzanowe: 20 dag masła + 2 łyżki chrzanu + sól + sok z 1 cytryny
Utrzeć chrzan z masłem. Doprawić solą i sokiem.
Masło paprykowe: 20 dag masła + 2 papryczki chili + sól
Chili drobno posiekać i utrzeć z masłem. Doprawić solą.
cherry