Jak zrobić aromatyzowane masła?

  • 1

Znane są różnego rodzaju masła aromatyzowane, świetnie nadają się jako dodatek do potraw. Jak je przyrządzić i z czym? Przeczytaj i rób je samodzielnie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić aromatyzowane masła?
Z masła utartego ze składnikami aromatycznymi, ziołami, przyprawami można po schłodzeniu formować kulki lub krążki i podawać do pieczonego lub smażonego mięsa, ryb lub owoców morza.

Masło estragonowe:

20 dag masła + 4 łyżki estragonu

Świeży estragon sparzyć, posiekać i utrzeć z masłem. Schłodzić i formować krążki.

Masło koperkowe:

20 dag masła + 4 łyżki koperku + sok z 1/2 cytryny + sól

Posiekany koperek utrzeć z masłem i doprawić sokiem i solą.

Masło ziołowe:

20 dag masła + 4 łyżki ziół + sól

Zioła wymieszać z solą i utrzeć z masłem.

Masło czosnkowe:

20 dag masła + 3/4 główki czosnku + sól

Czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i utrzeć z masłem. Masło czosnkowe można dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami (zdjęcie).

Masło chrzanowe: 20 dag masła + 2 łyżki chrzanu + sól + sok z 1 cytryny

Utrzeć chrzan z masłem. Doprawić solą i sokiem.

Masło paprykowe: 20 dag masła + 2 papryczki chili + sól

Chili drobno posiekać i utrzeć z masłem. Doprawić solą.