Jak zrobić sałatkę z buraczków?
Ogromna popularność sałatek to przede wszystkim zasługa ich uniwersalności! Zrobione z najróżniejszych produktów, stanowić mogą samodzielne danie, przystawkę, dodatek do potrawy, a także... deser. Ponadto sałatki są smaczne, apetyczne, kolorowe i zdrowe. Nie może być inaczej także w przypadku letniej sałatki z buraczkami. Jak ją zrobić?
Do przygotowania smacznej i wartościowej sałatki potrzebować będziemy: kilku sztuk młodych buraków, 4 marchewek, selera naciowego, cebuli, 4 ogórków kiszonych, łyżki octu, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek ziaren słonecznika, natki pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.
Fot. Fotolia
Sałatkę podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięsnych potraw!
Czym jest burak i skąd się wywodzi?
Burak to gatunek rośliny należący do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wywodzi się on od buraka rosnącego dziko, którego spotkać można obecnie na Bliskim Wschodzie, w okolicach Morza Czarnego i Śródziemnego, a także w Indiach.
Dziś buraki uprawiane są na całym świecie w ok. 40 odmianach, tworzących wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy. W Polsce warzywa te cenione są ze względu na smak i właściwości już od wieków!
Zdrowy burak
Młode korzenie buraków wspaniale smakują w najróżniejszych potrawach, a przy okazji dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych i witamin.
W warzywach tych znajdują się duże pokłady białka, węglowodanów, błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu, litu, cezu i kobaltu. Bulwy buraków to również dobre źródło prowitaminy A, witaminy PP, C, B1 i B2!
Buraki w diecie to świetny sposób na leczenie anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Warzywa te doskonale sprawdzają się również we wspomaganiu leczenia chorób nadciśnieniowych, przy zaparciach oraz niestrawności!
Fot. Fotolia
Pisząc o właściwościach buraków nie można zapomnieć również o ich antyutleniającym działaniu! Dzięki niemu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do powstawania zmian nowotworowych!
Co powiecie na codzienne picie szklanki świeżo wyciskanego soku z buraków? Podejmijmy wyzwanie i zadbajmy o zdrowie!
Warto wiedzieć!
Jeśli myślicie, że buraki występują tylko i wyłącznie w jednym kolorze, grubo się mylicie! Bulwy tych popularnych warzyw występują bowiem w palecie najróżniejszych barw: żółtych, pomarańczowych, różowych a nawet białych!
Warto wiedzieć również, że istnieją dwie odmiany buraka: liściowy (botwina) oraz korzeniowy. Ten ostatni dzieli się na buraki cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Wszystkie odmiany wykorzystywane są w kulinariach, głównie do produkcji przetworów, mrożonek, konserw, suszu, barwników, leków czy kosmetyków!
Nasze sałatkowe pomysły
Intensywnie bordowe i aromatyczne buraki to warzywa, które potrafią zaskarbić sobie wiele sympatii zarówno u wprawionych kucharzy, jak i u tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Nasz dział z przepisami na buraki z pewnością pomoże Wam w odnalezieniu idealnych potraw na codzienne posiłki oraz na przyjęcia okolicznościowe!
Jeśli zaś nabyliście na bazarku młode i jędrne buraki, koniecznie przygotujcie z nich smakowitą sałatkę z pieczonych buraków z orzechami lub roszponkę z burakami i serem! Obie propozycje staną się ciekawym urozmaiceniem letniego menu - polecamy serdecznie!
Fot. Fotolia
Buraki to idealne warzywa do sałatek i surówek. Wspaniale smakują podane w towarzystwie sera, papryki, ziemniaków, sałat, mięs i najróżniejszych sosów. Macie sprawdzone przepisy na sałatki z ich dodatkiem? Czekamy na Wasze propozycje!
Ogromna popularność sałatek to przede wszystkim zasługa ich uniwersalności! Zrobione z najróżniejszych produktów, stanowić mogą samodzielne danie, przystawkę, dodatek do potrawy, a także... deser. Ponadto sałatki są smaczne, apetyczne, kolorowe i zdrowe. Nie może być inaczej także w przypadku letniej sałatki z buraczkami. Jak ją zrobić?
Do przygotowania smacznej i wartościowej sałatki potrzebować będziemy: kilku sztuk młodych buraków, 4 marchewek, selera naciowego, cebuli, 4 ogórków kiszonych, łyżki octu, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek ziaren słonecznika, natki pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.
Buraki oczyszczamy, myjemy, gotujemy do miękkości, a potem kroimy w kostkę i skrapiamy octem. Następnie do buraków dodajemy pokrojony seler naciowy, startą marchewkę, posiekane na drobno ogórki, cebulę, natkę pietruszki oraz ziarna słonecznika. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majonezem - całość delikatnie mieszamy.
Fot. Fotolia
Sałatkę podajemy jako przekąskę lub dodatek do mięsnych potraw!
Czym jest burak i skąd się wywodzi?
Burak to gatunek rośliny należący do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wywodzi się on od buraka rosnącego dziko, którego spotkać można obecnie na Bliskim Wschodzie, w okolicach Morza Czarnego i Śródziemnego, a także w Indiach.
Dziś buraki uprawiane są na całym świecie w ok. 40 odmianach, tworzących wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy. W Polsce warzywa te cenione są ze względu na smak i właściwości już od wieków!
Zdrowy burak
Młode korzenie buraków wspaniale smakują w najróżniejszych potrawach, a przy okazji dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych i witamin.
W warzywach tych znajdują się duże pokłady białka, węglowodanów, błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu, litu, cezu i kobaltu. Bulwy buraków to również dobre źródło prowitaminy A, witaminy PP, C, B1 i B2!
Buraki w diecie to świetny sposób na leczenie anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Warzywa te doskonale sprawdzają się również we wspomaganiu leczenia chorób nadciśnieniowych, przy zaparciach oraz niestrawności!
Fot. Fotolia
Pisząc o właściwościach buraków nie można zapomnieć również o ich antyutleniającym działaniu! Dzięki niemu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do powstawania zmian nowotworowych!
Co powiecie na codzienne picie szklanki świeżo wyciskanego soku z buraków? Podejmijmy wyzwanie i zadbajmy o zdrowie!
Warto wiedzieć!
Jeśli myślicie, że buraki występują tylko i wyłącznie w jednym kolorze, grubo się mylicie! Bulwy tych popularnych warzyw występują bowiem w palecie najróżniejszych barw: żółtych, pomarańczowych, różowych a nawet białych!
Warto wiedzieć również, że istnieją dwie odmiany buraka: liściowy (botwina) oraz korzeniowy. Ten ostatni dzieli się na buraki cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Wszystkie odmiany wykorzystywane są w kulinariach, głównie do produkcji przetworów, mrożonek, konserw, suszu, barwników, leków czy kosmetyków!
Nasze sałatkowe pomysły
Intensywnie bordowe i aromatyczne buraki to warzywa, które potrafią zaskarbić sobie wiele sympatii zarówno u wprawionych kucharzy, jak i u tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Nasz dział z przepisami na buraki z pewnością pomoże Wam w odnalezieniu idealnych potraw na codzienne posiłki oraz na przyjęcia okolicznościowe!
Jeśli zaś nabyliście na bazarku młode i jędrne buraki, koniecznie przygotujcie z nich smakowitą sałatkę z pieczonych buraków z orzechami lub roszponkę z burakami i serem! Obie propozycje staną się ciekawym urozmaiceniem letniego menu - polecamy serdecznie!
Fot. Fotolia
Buraki to idealne warzywa do sałatek i surówek. Wspaniale smakują podane w towarzystwie sera, papryki, ziemniaków, sałat, mięs i najróżniejszych sosów. Macie sprawdzone przepisy na sałatki z ich dodatkiem? Czekamy na Wasze propozycje!
Magdalena88
Jagodowa