Czerwony burak to jedno z najbardziej popularnych warzyw w polskiej tradycji kulinarnej. Lubią go prawie wszyscy, mało kto jednak wie, co tak naprawdę jest wart. A przecież kryje on w sobie bardzo wiele zalet. Burak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.
Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również takich rzadko występujących w żywości (m.in. lit, molibden czy kobalt). Buraki warto więc polecać każdemu, od dzieci poprzez rekonwalescentów aż po seniorów.
Najbardziej cenne są oczywiście surowe warzywa, z których robi się soki (przepuszczając buraki przez sokowirówkę). Z bulw można też przyrządzić syrop przeciwkaszlowy. 2-3 buraki trzeba opłukać, od strony korzenia wyciąć duże stożkowate otwory i wsypać w nie cukier. Potem wstawić buraki do nagrzanego piekarnika i piec, aż pojawi się syrop. Pije się go po łyżce kilka razy dziennie.
Jakie jeszcze zalety mają buraki?
1. Obniżają ciśnienie
Pij codziennie 5 łyżek soku z surowych buraków wymieszanego z miodem (w proporcji 1:1), a poprawisz ciśnienie krwi. Napój zawiera substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu zakrzepów, usprawniając przepływ krwi w tętnicach. To zaś pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.
2. Regulują trawienie
Poranny koktajl zrobiony z surowego buraka zmiksowanego ze szklanką jogurtu to jeden ze sposobów na zaparcia. Taki napój usprawnia pracę przewodu pokarmowego i ma właściwości rozwalniające. Działa jak miotełka oczyszczająca jelita z toksyn.
3. Pomagają zapobiegać nowotworom
Jedzenie buraków przynajmniej 3 razy w tygodniu warto polecić osobom zagrożonym nowotworami. Zawarte w bulwach bioflawonoidy to silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, hamują też rozwój komórek nowotworowych.
Fot. Fotolia
4.Wzmacniają układ krążenia
Surówki z czerwonego buraka to bogate źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Obniżają one poziom homocysteiny (substancji uszkadzającej naczynia krwionośne). Dzięki temu warzywa te mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy.
5. Przyspieszają leczenie przeziębienia
Sok wyciśnięty z 12 średnich buraków, 2 marchewek i średniego selera to wyjątkowo zdrowy napój na jesienną pluchę. Ma sporo betainy - substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, która pomaga zapobiegać przeziębieniu i grypie.
6. Zapobiegają zgadze
Tradycyjny czerwony barszczyk może zapobiegać powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Buraki mają też dużo wapnia, potasu i magnezu - składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie tłustych mięs.
7. Poprawiają pracę wątroby
Kwas zrobiony z pokrojonego w plastry surowego buraka zalanego wodą z kromką chleba wspomaga funkcjonowanie wątroby. Aby uzyskać ten efekt, trzeba trzy razy dziennie pić pół szklanki tego napoju. Kwas buraczany to także sprawdzony sposób na kaca.
8. Zapobiegają anemii u ciężarnych
Łagodnie doprawiona ćwikła to dobry dodatek do potraw mięsnych dla kobiet w ciąży, które cierpią na anemię. Warzywa te zawierają witaminę C (zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków) oraz witaminy z grupy B, które uczestniczą w procesie tworzenia się czerwonych krwinek.
Uwaga!
Gotowane buraki (w przeciwieństwie do surowych) mają wysoki indeks glikemiczny (IG) - 65. Zawarte w nich cukry są szybko przyswajane, łatwo przenikają do krwi, gdzie podnoszą poziom glukozy. Dlatego powinni ich unikać diabetycy oraz osoby stosujące dietę odchudzającą.
Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również takich rzadko występujących w żywości (m.in. lit, molibden czy kobalt). Buraki warto więc polecać każdemu, od dzieci poprzez rekonwalescentów aż po seniorów.
Najbardziej cenne są oczywiście surowe warzywa, z których robi się soki (przepuszczając buraki przez sokowirówkę). Z bulw można też przyrządzić syrop przeciwkaszlowy. 2-3 buraki trzeba opłukać, od strony korzenia wyciąć duże stożkowate otwory i wsypać w nie cukier. Potem wstawić buraki do nagrzanego piekarnika i piec, aż pojawi się syrop. Pije się go po łyżce kilka razy dziennie.
Jakie jeszcze zalety mają buraki?
1. Obniżają ciśnienie
Pij codziennie 5 łyżek soku z surowych buraków wymieszanego z miodem (w proporcji 1:1), a poprawisz ciśnienie krwi. Napój zawiera substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu zakrzepów, usprawniając przepływ krwi w tętnicach. To zaś pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.
2. Regulują trawienie
Poranny koktajl zrobiony z surowego buraka zmiksowanego ze szklanką jogurtu to jeden ze sposobów na zaparcia. Taki napój usprawnia pracę przewodu pokarmowego i ma właściwości rozwalniające. Działa jak miotełka oczyszczająca jelita z toksyn.
3. Pomagają zapobiegać nowotworom
Jedzenie buraków przynajmniej 3 razy w tygodniu warto polecić osobom zagrożonym nowotworami. Zawarte w bulwach bioflawonoidy to silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, hamują też rozwój komórek nowotworowych.
Fot. Fotolia
4.Wzmacniają układ krążenia
Surówki z czerwonego buraka to bogate źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Obniżają one poziom homocysteiny (substancji uszkadzającej naczynia krwionośne). Dzięki temu warzywa te mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy.
5. Przyspieszają leczenie przeziębienia
Sok wyciśnięty z 12 średnich buraków, 2 marchewek i średniego selera to wyjątkowo zdrowy napój na jesienną pluchę. Ma sporo betainy - substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, która pomaga zapobiegać przeziębieniu i grypie.
6. Zapobiegają zgadze
Tradycyjny czerwony barszczyk może zapobiegać powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach. Buraki mają też dużo wapnia, potasu i magnezu - składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie tłustych mięs.
7. Poprawiają pracę wątroby
Kwas zrobiony z pokrojonego w plastry surowego buraka zalanego wodą z kromką chleba wspomaga funkcjonowanie wątroby. Aby uzyskać ten efekt, trzeba trzy razy dziennie pić pół szklanki tego napoju. Kwas buraczany to także sprawdzony sposób na kaca.
8. Zapobiegają anemii u ciężarnych
Łagodnie doprawiona ćwikła to dobry dodatek do potraw mięsnych dla kobiet w ciąży, które cierpią na anemię. Warzywa te zawierają witaminę C (zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków) oraz witaminy z grupy B, które uczestniczą w procesie tworzenia się czerwonych krwinek.
Uwaga!
Gotowane buraki (w przeciwieństwie do surowych) mają wysoki indeks glikemiczny (IG) - 65. Zawarte w nich cukry są szybko przyswajane, łatwo przenikają do krwi, gdzie podnoszą poziom glukozy. Dlatego powinni ich unikać diabetycy oraz osoby stosujące dietę odchudzającą.