Sałatka z buraków to dobry pomysł na lekki i zdrowy posiłek w zimne dni. Zapewni nam ona wiele witamin i mikroelementów, a do tego będzie smakować wspaniale.
Jak zrobić sałatkę z buraków?
Sałatka z pieczonych buraków, fety i bakalii
Składniki:
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
składniki:
Jak zrobić sałatkę z buraków?
Sałatka z pieczonych buraków, fety i bakalii
Składniki:
- 2 średnie buraki
 - 100 g sera feta
 - 80 g suszonych moreli
 - 40 g orzechów włoskich
 - sałata lodowa
 - pietruszka dekoracyjna
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka octu balsamicznego
 - 1 łyżeczka soku z limonki
 - sól, pieprz, cynamon
 
- Buraki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.
 - Polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
 - Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 min.
 - Morele moczymy kilka minut w gorącej wodzie.
 - Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki, rozkładamy na półmisku.
 - Na sałacie układamy wystudzone buraki.
 - Pokrojone na cztery morele, kruszymy ser.
 - Orzechy prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę.
 - Dodajemy listki pietruszki.
 - Z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu robimy sos.
 - Polewamy nim sałatkę.
 
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
- 3 buraczki
 - 2 duże garście szpinaku
 - 70 g koziego sera w roladce
 - ocet balsamiczny
 - oliwa
 - sól i pieprz
 - orzechy laskowe
 
- Buraki myjemy i owijamy każdy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę.
 - Studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki, podobnie kroimy ser.
 - Szpinak myjemy, osuszamy.
 - Układamy liście na półmisku, a na nich naprzemiennie buraczki i ser.
 - Orzechy prażymy na patelni i lekko rozgniatamy, posypujemy nimi sałatkę.
 - Całość przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem balsamicznym.
 
składniki:
- 4 podwójne filety śledziowe z octu
 - 2 większe czerwone buraki
 - 3 marchewki
 - 3 średnie ziemniaki
 - 2 niewielkie cebule
 - 100 g majonezu
 - 150 g jogurtu naturalnego
 - sól i pieprz
 
- Buraczki, ziemniaki, marchew myjemy i gotujemy.
 - Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 - Filety śledziowe kroimy w dużą kostkę, a cebulę drobno siekamy.
 - Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy,
 - Układamy warzywa i śledzie warstwami, każdą polewamy przygotowanym sosem.