Sałatka z buraków to dobry pomysł na lekki i zdrowy posiłek w zimne dni. Zapewni nam ona wiele witamin i mikroelementów, a do tego będzie smakować wspaniale.
Jak zrobić sałatkę z buraków?
Sałatka z pieczonych buraków, fety i bakalii
Składniki:
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
składniki:
Jak zrobić sałatkę z buraków?
Sałatka z pieczonych buraków, fety i bakalii
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 100 g sera feta
- 80 g suszonych moreli
- 40 g orzechów włoskich
- sałata lodowa
- pietruszka dekoracyjna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól, pieprz, cynamon
- Buraki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.
- Polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 min.
- Morele moczymy kilka minut w gorącej wodzie.
- Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki, rozkładamy na półmisku.
- Na sałacie układamy wystudzone buraki.
- Pokrojone na cztery morele, kruszymy ser.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę.
- Dodajemy listki pietruszki.
- Z oliwy, soku z limonki, octu, soli, pieprzu i cynamonu robimy sos.
- Polewamy nim sałatkę.
Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
- 3 buraczki
- 2 duże garście szpinaku
- 70 g koziego sera w roladce
- ocet balsamiczny
- oliwa
- sól i pieprz
- orzechy laskowe
- Buraki myjemy i owijamy każdy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Studzimy je, obieramy i kroimy w plasterki, podobnie kroimy ser.
- Szpinak myjemy, osuszamy.
- Układamy liście na półmisku, a na nich naprzemiennie buraczki i ser.
- Orzechy prażymy na patelni i lekko rozgniatamy, posypujemy nimi sałatkę.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i octem balsamicznym.
składniki:
- 4 podwójne filety śledziowe z octu
- 2 większe czerwone buraki
- 3 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 niewielkie cebule
- 100 g majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- Buraczki, ziemniaki, marchew myjemy i gotujemy.
- Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Filety śledziowe kroimy w dużą kostkę, a cebulę drobno siekamy.
- Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy,
- Układamy warzywa i śledzie warstwami, każdą polewamy przygotowanym sosem.