Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka, Daszek... nazw tego deseru jest wiele, jednak wszystkie odnoszą się do jego oryginalnego trójkątnego kształtu. Dzięki prostocie wykonania oraz szerokim możliwościom ozdabiania, to ciasto bez pieczenia robi prawdziwą furorę. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!
Przepis na Chatkę Puchatka
Herbatniki, nadzienie i dodatki - tak naprawdę tylko tyle potrzeba, aby zrobić ten deser. Nie wierzysz? W takim razie zerknij na nasz patent i wypróbuj go w domu!
1. Przygotuj: 36 herbatników, 1 słoik masła orzechowego, 1,5 szklanki bakalii, 1 opakowanie serka mascarpone, 1 opakowanie śmietany 36%, 1 łyżkę miodu, 1 tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady i folię aluminiową.
2. Weź duży arkusz folii aluminiowej i złóż go na pół. Wyłóż go na blat i umieść na nim herbatniki tak, aby tworzyły prostokąt o wymiarach 3 na 6 ciastek.
3. Herbatniki dokładnie posmaruj masłem orzechowym, scalając je ze sobą a następnie połóż drugą warstwę ciastek. Całość włóż do lodówki na 30 minut.
4. Przygotuj krem - do miski przełóż śmietanę i ubij ją na sztywno. W drugim pojemniku wymieszaj mascarpone z bakaliami i miodem. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj krem łyżką.
5. Schłodzone herbatniki pokrój wzdłuż na trzy równe pasy. Na środkowy wyłóż masę serową.
6. Pora na złożenie chatki - boki folii aluminiowej podnieś tak, by boczne pasy przykleiły się do masy serowej. Całość dociśnij, by stworzyć daszek.
7. Czekoladę roztop w rondelku i przy pomocy szprycy (rękawa, woreczka) udekoruj boki chatki.
8. Gotowy deser wsadź do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego!
Fot. Fotolia
Czym nadziać Chatkę?
Chatka Puchatka to ciasto na zimno, które można przygotowywać na różne sposoby. Zarówno krem, jak i element łączący warstwy herbatników można dowolnie modyfikować. W jaki sposób?
Czym połączyć warstwy z ciastek? Oprócz masła orzechowego do tego celu mogą posłużyć dżemy (najlepiej te domowej produkcji), kremy czekoladowe (lub ich zdrowsze wersje z daktyli lub awokado) lub galaretki. Ten ostatni patent sprawi, że deser będzie bardziej zwarty i łatwiejszy do krojenia. Takie spoiwo można zrobić samodzielnie lub wykorzystać gotowe galaretki w proszku - wystarczy tylko wykorzystać mniej wody do ich rozpuszczenia i odczekać aż zaczną tężeć.
W przypadku głównego nadzienia do wyboru mamy wspomniany wcześniej serek mascarpone, ale również bitą śmietanę oraz serki kremowe czy tradycyjne twarogi. Można je jedynie ubić z odrobiną cukru (miodu, stewii, etc.) lub wymieszać z dodatkowymi składnikami: świeżymi lub suszonymi owocami, kawałkami czekolady lub bakaliami. Dodatki można dać bezpośrednio do masy i je zmiksować lub położyć na kremie, tworząc ciekawy przekrój chatki.
Co sądzicie o takiej propozycji deserowej? Macie swoje ulubione, sprawdzone receptury na krem lub ozdobienie Chatki Puchatka? W jakiej wersji przygotowujecie ją najczęściej? Czekamy na Wasze komentarze i przepisy!