Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie albo po prostu nie chce nam się używać piekarnika (np w upalne dni) świetnie sprawdzą się przepisy na lekkie ciasta bez pieczenia. Przedstawiam kilka moich patentów na spody do takich smakołyków:
2. Spód z biszkoptów/herbatników. Ciastka należy pokruszyć (można to zrobić za pomocą wałka ). Wymieszać z kilkoma łyżkami miękkiego masła. Dodajemy go tyle, by masa była lekko wilgotna. Dodać kilka kropli ulubionego aromatu . Dokładnie wymieszać i dalej postępować tak jak z masą nr 1.
3. Spód z płatków kukurydzianych. Zasada jest podobna jak przy spodzie z wafli ryżowych. Dwie szklanki płatków mieszam z jedną całą, rozpuszczoną czekoladą. Można dodać łyżkę masła. Przekładam ją do formy okrągłej o średnicy 15 cm i postępuję tak jak z masą nr 1.
4.Spód z wiórek kokosowych (a la "bounty"). 10 dag masła rozpuszczam i mieszam z 1/2 szklanki kremówki. Do miski wsypuję 25 dag wiórek kokosowych, dodaję 2-4 łyżki cukru i wlewam przestudzoną masę mleczno-śmietankową. Mieszam aż wszystko się połączy. Masę tak jak w pozostałych przypadkach przekładam do formy. Lekko dociskam i schładzam w lodówce.
Jeśli chodzi o masy do takich słodkich deserów do pieczenia, można zrobić lekkie masy śmietankowe, z mascarpone, na bazie jogurtów i galaretek.
Weronika91
BĄBELEK85
Ja często korzystam z takich spodów bez pieczenia :)
Nina W.
BĄBELEK85
kroi się bez problemu ostrym nożem :)
karola25
BĄBELEK85
Bardzo proszę :)