Trufle
Słodkie, wykwintne czekoladowe ciastka, którym trudno się oprzeć. Z zewnątrz pokryte naturalnym, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi, wnętrze zaś mają miękkie i delikatne, z odpowiednio dobranymi dodatkami.
Wykonane z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady z dodatkiem kremowej śmietanki oraz masła. Ich konsystencja zależy od doboru składników, które możemy dowolnie modyfikować, w zależności od preferowanej konsystencji.
Dodatek rumu, whiskey czy czerwonego wina nie tylko urozmaici, ale też podkreśli wyjątkowy smak trufli. Owocowe likiery czy nalewki również świetnie sprawdzą się podczas ich przygotowywania.
Chrupiące orzechy czy suszone owoce nadadzą ciekawszej konsystencji. Jeżeli wolimy gładkie, delikatne wnętrze warto pomyśleć nad dodaniem cynamonu, chili czy ekstraktu z wanilii.
Ciasteczka z mąki orzechowej
Powszechnie używana mąka pszenna czy owsiana jest często pojawia się w składzie wielu ciast i ciasteczek. Kto powiedział, że nie można jej zastąpić? Zmielone orzechy laskowe czy migdały to baza do stworzenia lekkiej mąki, idealnie komponującej się w deserach.
Masło z dodatkiem mąki orzechowej oraz kakao to idealna baza do przygotowania pysznych ciastek. Ziarenka wanilii, nasiona chia czy prażone płatki migdałowe nie tylko nadadzą chrupiącej tekstury, ale i wzbogacą ich smak.
Polewa z gorzkiej lub mlecznej czekolady zabezpieczy ciastka przed wysuszeniem i sprawi, że będą dłużej miękkie i delikatne.
Ciasteczka owsiane
Lekkie, chrupiące i do tego zdrowe! Połączenie podprażonych płatków owsianych tak, aby utworzyły zgrabne, okrągłe ciasteczko, nie wymaga wielu poświęceń!
By nadać pożądany kształt, łączymy je razem z masłem, naturalnym kakao oraz dowolnymi zmielonymi orzechami. Dodatek suszonej żurawiny, czy rodzynek nada indywidualnego smaku.
Schłodzone ciasto należy odstawić, aby mogło się podsuszyć. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień. Jeżeli jednak nie możecie się powstrzymać od spróbowania – pozostaje nam tylko życzyć smacznego!
Batoniki musli
Świetną alternatywą dla zwykłych ciastek mogą być pełnoziarniste batoniki granola lub musli, które idealnie zastąpią słodką przekąskę w ciągu dnia.
Podstawą do ich przygotowania są płatki – owsiane, żytnie lub kukurydziane – sprawdzą się wszystkie, które mamy aktualnie pod ręką. Można skorzystać z gotowych mieszanek, jednak warto poeksperymentować tworząc własne kompozycje.
Dodatek suszonych owoców takich jak żurawina, morele czy rodzynki wzbogaci smak batoników; duży wybór tego typu dodatków w sklepach sprawia, że możemy tworzyć niezliczone kombinacje.
Chcąc urozmaicić batoniki warto pokusić się o odpowiednie przyprawy. Cynamon, gałka muszkatołowa czy otarta skórka z cytryny lub limonki może zadziałać cuda!
Do połączenia powyższych składników najlepiej nadadzą się kleiste, soczyste owoce. Zmiksowane słodkie daktyle, suszone śliwki czy figi są niezastąpione! Zawarty w nich naturalny cukier sprawia, że batoniki podbiją serca (nie tylko) najmłodszych łasuchów!
Jakie są Wasze pomysły na ciastka bez pieczenia? Podzielcie się przepisami na pyszne słodkości, które z łatwością można przygotować bez użycia piekarnika! Zapraszamy!
Słodkie, wykwintne czekoladowe ciastka, którym trudno się oprzeć. Z zewnątrz pokryte naturalnym, sypkim kakao lub wiórkami kokosowymi, wnętrze zaś mają miękkie i delikatne, z odpowiednio dobranymi dodatkami.
Wykonane z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady z dodatkiem kremowej śmietanki oraz masła. Ich konsystencja zależy od doboru składników, które możemy dowolnie modyfikować, w zależności od preferowanej konsystencji.
Dodatek rumu, whiskey czy czerwonego wina nie tylko urozmaici, ale też podkreśli wyjątkowy smak trufli. Owocowe likiery czy nalewki również świetnie sprawdzą się podczas ich przygotowywania.
Chrupiące orzechy czy suszone owoce nadadzą ciekawszej konsystencji. Jeżeli wolimy gładkie, delikatne wnętrze warto pomyśleć nad dodaniem cynamonu, chili czy ekstraktu z wanilii.
Ciasteczka z mąki orzechowej
Powszechnie używana mąka pszenna czy owsiana jest często pojawia się w składzie wielu ciast i ciasteczek. Kto powiedział, że nie można jej zastąpić? Zmielone orzechy laskowe czy migdały to baza do stworzenia lekkiej mąki, idealnie komponującej się w deserach.
Masło z dodatkiem mąki orzechowej oraz kakao to idealna baza do przygotowania pysznych ciastek. Ziarenka wanilii, nasiona chia czy prażone płatki migdałowe nie tylko nadadzą chrupiącej tekstury, ale i wzbogacą ich smak.
Polewa z gorzkiej lub mlecznej czekolady zabezpieczy ciastka przed wysuszeniem i sprawi, że będą dłużej miękkie i delikatne.
Ciasteczka owsiane
Lekkie, chrupiące i do tego zdrowe! Połączenie podprażonych płatków owsianych tak, aby utworzyły zgrabne, okrągłe ciasteczko, nie wymaga wielu poświęceń!
By nadać pożądany kształt, łączymy je razem z masłem, naturalnym kakao oraz dowolnymi zmielonymi orzechami. Dodatek suszonej żurawiny, czy rodzynek nada indywidualnego smaku.
Schłodzone ciasto należy odstawić, aby mogło się podsuszyć. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień. Jeżeli jednak nie możecie się powstrzymać od spróbowania – pozostaje nam tylko życzyć smacznego!
Batoniki musli
Świetną alternatywą dla zwykłych ciastek mogą być pełnoziarniste batoniki granola lub musli, które idealnie zastąpią słodką przekąskę w ciągu dnia.
Podstawą do ich przygotowania są płatki – owsiane, żytnie lub kukurydziane – sprawdzą się wszystkie, które mamy aktualnie pod ręką. Można skorzystać z gotowych mieszanek, jednak warto poeksperymentować tworząc własne kompozycje.
Dodatek suszonych owoców takich jak żurawina, morele czy rodzynki wzbogaci smak batoników; duży wybór tego typu dodatków w sklepach sprawia, że możemy tworzyć niezliczone kombinacje.
Chcąc urozmaicić batoniki warto pokusić się o odpowiednie przyprawy. Cynamon, gałka muszkatołowa czy otarta skórka z cytryny lub limonki może zadziałać cuda!
Do połączenia powyższych składników najlepiej nadadzą się kleiste, soczyste owoce. Zmiksowane słodkie daktyle, suszone śliwki czy figi są niezastąpione! Zawarty w nich naturalny cukier sprawia, że batoniki podbiją serca (nie tylko) najmłodszych łasuchów!
Jakie są Wasze pomysły na ciastka bez pieczenia? Podzielcie się przepisami na pyszne słodkości, które z łatwością można przygotować bez użycia piekarnika! Zapraszamy!
Magdalena88
SylaUla
niezły kąsek
marcinka
Weronika91