Jak zrobić czekoladę na gorąco?

Czekolada wzbudza w nas wiele emocji poprawia humor, działa pobudzająco, doskonale rozgrzewa. Dziś mamy dla Was przepisy na gorące czekolady do picia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić czekoladę na gorąco?

W czekoladzie znajdziemy składniki, które zapewniają nam niepowtarzalne doznania w czasie jej konsumpcji: białko, węglowodany, magnez, wapń, witaminy z grupy B, substancje pobudzające układ nerwowy: kofeinę i teobrominę oraz flawonoidy, które działają ochronnie i dezynfekująco.
Picie i jedzenie czekolady to sama przyjemność. Po długim męczącym tygodniu pozwólcie sobie na odpoczynek przy filiżance gorącej czekolady.

Czekolady do picia

I. Gorąca czekolada z chili
przepis pochodzi z magazynu "Przyjaciółka"

Składniki na 4 porcje:
- po 250 ml mleka i śmietanki kremówki
- 15 dag czekolady deserowej
- czubata łyżka cukru
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka sproszkowanego chili

Sposób wykonania:
1. Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier, drobno połamaną czekoladę i mąkę.  

2. Rondel ustaw na małym ogniu. Całość podgrzewaj ubijając mątewką do czasu, aż powstanie gęsty gorący napój. Dodaj chili i jeszcze chwilę ogrzewaj.
 


II. Gorąca biała czekolada
przepis pochodzi z dwutygodnika "Pani domu"

Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka 3,2-proc.
- 1 tabliczka białej czekolady dobrej jakości
- 1–2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kieliszek likieru kokosowego Malibu (można zastąpić ajerkoniakiem, likierem brzoskwiniowym, kawowym lub śmietankowym Irish Cream)

Do dekoracji:
- mleczna czekolada
- posiekana cząstka brzoskwini z syropu

Sposób wykonania:
1. Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i dobrze podgrzej. Włóż do gorącego mleka połamaną na kawałki czekoladę i mieszając, rozpuść. Dodaj do smaku cukier waniliowy.

2. Wlej likier kokosowy, wymieszaj, przelej do dwóch ogrzanych filiżanek.

3. Brzoskwinię drobno posiekaj. Czekoladę zetrzyj na tarce. Przygotowany napój czekoladowy posyp startą czekoladą i posiekaną brzoskwinią.

Wasze przepisy na czekoladę >>>