Kilka uwag o gorzkiej czekoladzie

Cenne wskazówki dotyczące gorzkiej czekolady, jej właściwości oraz możliwości wykorzystania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka uwag o gorzkiej czekoladzie
Gorzka czekolada ma dużo zwalczających choroby flawonoidów-przeciwutleniaczy zawartych także w czerwonym winie oraz wielu owocach i warzywach.

Badacze uważają, że jedzenie ok. 40 g gorzkiej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko ataku serca o 10%. Jednak aby ilość przeciwutleniaczy była jak największa, kupujmy czekoladę zawierającą co najmniej 60 proc. kakao.

Jak można wykorzystać gorzką czekoladę?:
-do filiżanki sypiemy 15 g tartej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kawą. Po dodaniu spienionego mleka mamy wspaniałe cappuccino.

Aby stopić czekoladę do deseru możemy wykorzystać tzw.kąpiel wodną: garnek z czekoladą wstawiamy do większego naczynia z wrzącą wodą (powinna ona sięgać 3/4 wysokości zanurzonego garnka).

Możemy również przełożyć czekoladę do żaroodpornej miseczki, przykryć talerzykiem i postawić na płytce grzejnej ekspresu do kawy. Włączyć i czekać aż czekolada się całkiem roztopi. Używając gorzkiej czekolady warto także pamiętać, że ekstrakt z wanilii podnosi aromat czekolady. Jeśli mamy przepis z czekoladą i wanilią, podwajamy ilość wanilii!