Składniki na ciasto do pizzy:
- 1,5 szklanki mąki
- 30g drożdży
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Dodatki do pizzy wiejskiej:
- 300g cienkiej kiełbasy
- 100g wędzonego boczku
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- mieszanka ziół po 0,5 łyżeczki (oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, rozmaryn)
- listki bazylii
Zobacz przepisy na domowe pizze >>>
Sposób przygotowania pizzy wiejskiej na cienkim spodzie:
1. Ciasto
Mąkę przesyp na blat i zrób zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę. Wlej część wody i zacznij zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto odłóż do miseczki i przykryj ściereczką.
2. Dodatek do pizzy
Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z pestek winogron. Pomidory obierz ze skórki (zalej je gotowana wodą wtedy skórka łatwiej zejdzie), pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Duś przez 5-7 minut. Cebulę z pomidorami połącz z podsmażona kiełbasa i boczkiem. Zetrzyj ser.
3. Prace końcowe
Do sosu pomidorowego dodaj zioła i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 milimetry. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż podsmażoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i pomidorami. Na wierzch połóż ser. Delikatnie przyciśnij składniki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz film jak robię pizzę wiejską na cienkim spodzie:
- 1,5 szklanki mąki
- 30g drożdży
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Dodatki do pizzy wiejskiej:
- 300g cienkiej kiełbasy
- 100g wędzonego boczku
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- mieszanka ziół po 0,5 łyżeczki (oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, rozmaryn)
- listki bazylii
Zobacz przepisy na domowe pizze >>>
Sposób przygotowania pizzy wiejskiej na cienkim spodzie:
1. Ciasto
Mąkę przesyp na blat i zrób zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę. Wlej część wody i zacznij zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto odłóż do miseczki i przykryj ściereczką.
2. Dodatek do pizzy
Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z pestek winogron. Pomidory obierz ze skórki (zalej je gotowana wodą wtedy skórka łatwiej zejdzie), pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli. Duś przez 5-7 minut. Cebulę z pomidorami połącz z podsmażona kiełbasa i boczkiem. Zetrzyj ser.
3. Prace końcowe
Do sosu pomidorowego dodaj zioła i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 milimetry. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż podsmażoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i pomidorami. Na wierzch połóż ser. Delikatnie przyciśnij składniki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz film jak robię pizzę wiejską na cienkim spodzie:
Megi-
zozolek