Jak zrobić domowy majonez?

Zrobienie majonezu jest łatwiejsze niż się wydaje, warto zastosować podane wskazówki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić domowy majonez?

Zimny, emulsyjny sos o szerokim zastosowaniu, jeden z pięciu sosów podstawowych - tak w skrócie można opisać majonez. Początkowo wyrabiany był on jedynie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku rozpoczęła się jego przemysłowa produkcja, która pozwoliła na dłuższe przechowywanie tego wyrobu.

Podstawowym składnikiem klasycznej wersji sosu majonezowego jest oliwa z dodatkiem żółtka (surowego), przyprawiona sokiem z cytryny lub octem winnym, białym pieprzem i solą. W dzisiejszych czasach można spotkać wiele wariantów przepisów, w których oliwa zastępowana jest innymi olejami roślinnymi, surowe żółtka zastępowane są gotowanymi, a nawet całymi jajkami, zaś w produkcji przemysłowej - jajkami w proszku. Dodatkiem, który często można znaleźć w przepisie na majonez jest musztarda, pełniąca funkcję stabilizatora emulsji. Zaostrza ona również smak sosu.

Dlaczego warto przygotować majonez samemu?
Przede wszystkim, aby przekonać się, że wcale nie jest to takie trudne i skomplikowane jak może się wydawać. Druga sprawa - smak, z którym ciężko porównać majonez kupiony w sklepie. No i najważniejsze - majonezy produkowane przemysłowo pełne są różnego rodzaju chemii: barwników, konserwantów, stabilizatorów i aromatów syntetycznych!

Jak przygotować majonez?
Zadanie to znacznie ułatwi mikser elektryczny, choć do jego przyrządzenia można użyć również trzepaczki ręcznej. Proporcje składników - 2 żółtka na 250 ml oleju, do tego łyżeczka musztardy i soku z cytryny. Ważne, aby olej i żółtka miały podobną temperaturę (w przypadku różnicy temperatur majonez może się zwarzyć). Składniki aromatyczne - przyprawy lub sok z cytryny - dodajemy, kiedy nasz sos jest już sztywny.

Zobacz inne przepis na domowy majonez >>>