Impreza z okazji Halloween to nie tylko lampiony z dyni, straszne przebrania i dobre jedzenie. Aby zapewnić swoim gościom wszystko to, czego potrzebują, dobrze jest zaserwować odpowiednie drinki. Wbrew pozorom są równie proste do zrobienia co zwykłe koktajle.
Z czego zrobić drinki na Halloween?
Podstawą halloweenowych koktajli są napoje o wyrazistych kolorach. Dlatego dobrą bazą jest sok pomidorowy (idealny do Krwawej Mary), żurawinowy (sprawdzi się do „wampirzych” drinków), kaktusowy (napoje a’la zombie), dyniowy lub pomarańczowy (podane w szklankach z czarnym wzorem mogą imitować lampiony z dyni).
Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie wódek smakowych, grenadiny, blue curacao oraz przezroczystego tonicu. Tak naprawdę ogranicza nas tutaj jedynie wyobraźnia. Napoje w klimacie zombie mogą być zrobione na bazie szpinakowego smoothie a te przywołujące na myśl duchy – mleka, białego wina lub wody gazowanej.
Oprócz bazy dobrze zadbać o dodatki, które nadadzą napojom odpowiedniego „strasznego” wyglądu. Do tego celu można wykorzystać suchy lód (który będzie dymił), pestki granatu oraz żelki (w kształcie robaków, nietoperzy, oczu, etc.). W ten sposób nawet najzwyklejszy drink będzie wyglądał przerażająco!
Jak zrobić drinka z grenadiną?
Grenadina to bezalkoholowy syrop z granatu, który posiada intensywnie czerwoną barwę. Jest to bez wątpienia podstawowy składnik wszystkich halloweenowych drinków!
Jak zrobić drinka „małpi mózg”?
Innym popularnym drinkiem halloweenowym jest tzw. małpi mózg. To shot przygotowywany z alkoholi o dwóch różnych konsystencjach, np. wódki i Irish Cream. Jego wygląd z pewnością zachwyci niejedną osobę!
Jak zrobić koktajl zombie?
Zombie to, obok wampirów i mumii, jeden z podstawowych motywów halloweenowych. Warto go wykorzystać nie tylko w przebraniach, ale i napojach. Jak to zrobić?
Z czego zrobić drinki na Halloween?
Podstawą halloweenowych koktajli są napoje o wyrazistych kolorach. Dlatego dobrą bazą jest sok pomidorowy (idealny do Krwawej Mary), żurawinowy (sprawdzi się do „wampirzych” drinków), kaktusowy (napoje a’la zombie), dyniowy lub pomarańczowy (podane w szklankach z czarnym wzorem mogą imitować lampiony z dyni).
Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie wódek smakowych, grenadiny, blue curacao oraz przezroczystego tonicu. Tak naprawdę ogranicza nas tutaj jedynie wyobraźnia. Napoje w klimacie zombie mogą być zrobione na bazie szpinakowego smoothie a te przywołujące na myśl duchy – mleka, białego wina lub wody gazowanej.
Oprócz bazy dobrze zadbać o dodatki, które nadadzą napojom odpowiedniego „strasznego” wyglądu. Do tego celu można wykorzystać suchy lód (który będzie dymił), pestki granatu oraz żelki (w kształcie robaków, nietoperzy, oczu, etc.). W ten sposób nawet najzwyklejszy drink będzie wyglądał przerażająco!
Jak zrobić drinka z grenadiną?
Grenadina to bezalkoholowy syrop z granatu, który posiada intensywnie czerwoną barwę. Jest to bez wątpienia podstawowy składnik wszystkich halloweenowych drinków!
- Do przygotowania takiego drinka będą potrzebne: grenadina, sok owocowy (np. jabłkowy, kaktusowy lub pomarańczowy), kostki lodu i opcjonalnie alkohol (np. wódka).
- Do szklanki należy wlać sok i umieścić w nim kostki lodu. Jeśli planujemy drinki alkoholowe – w pierwszej kolejności wlewamy wódkę.
- Całość polewamy odrobiną grenadiny, tworząc „krwawe” zacieki w drinku. Gotowe!
Jak zrobić drinka „małpi mózg”?
Innym popularnym drinkiem halloweenowym jest tzw. małpi mózg. To shot przygotowywany z alkoholi o dwóch różnych konsystencjach, np. wódki i Irish Cream. Jego wygląd z pewnością zachwyci niejedną osobę!
- Do przygotowania „małpiego mózgu” będą potrzebne: wódka, gęsty likier typu Irish Cream, sok z limonki oraz grenadina.
- W naczyniu należy wymieszać ze sobą wódkę i sok z limonki a następnie całość przelać do przygotowanych szklanek/kieliszków.
- Przy pomocy strzykawki, łyżeczki lub słomki należy nabrać nieco likieru i wlać ostrożnie do kieliszków z wódką, tworząc nieregularne kształty (mózgi).
- Całość polewamy grenadiną. Smacznego!
Jak zrobić koktajl zombie?
Zombie to, obok wampirów i mumii, jeden z podstawowych motywów halloweenowych. Warto go wykorzystać nie tylko w przebraniach, ale i napojach. Jak to zrobić?
- Do przygotowania koktajlu zombie będą potrzebne: świeży szpinak baby, jabłko, sok z cytryny, kostki lodu, sok pomarańczowy. Opcjonalnie - alkohol.
- Szpinak należy umyć, osuszyć i zmiksować razem z obranym jabłkiem na smoothie (dobrze, aby nie było idealnie gładkie).
- Do smoothie dolewamy sok z cytryny i sok pomarańczowy a następnie mieszamy. Na tym etapie także dolewamy alkohol.
- Na koniec dodajemy kostki lodu. Gotowe!