Jak zrobić grzanki?

Grzanki przygotowujemy z tostowego lub dowolnego pszennego, orkiszowego lub owsianego chleba. Na suchej lub natłuszczonej patelni uzyskamy chrupiącą skórkę idealną do przygotowania przystawek!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić grzanki?
fot. Fotolia
Grzanki to prosty i smaczny sposób na chrupiące śniadanie. Idealne zarówno na słodko jak i wytrawnie - wystarczy chleb, odrobina masła lub oliwy z oliwek i gorąca patelnia!

Przepis na grzanki z patelni

Składniki:

·         chleb tostowy lub dowolny miękki chleb
·         kawałek masła
·         płynny miód lub syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

·         Rozgrzej patelnię i włóż kawałek masła. Jeżeli jesteś posiadaczem żeliwnej patelni o grubym dnie, można rozgrzać patelnię, nie używając na niej tłuszczu. Wtedy kładziemy kawałek chleba na suchą patelnię.

·         Wcześniej wysmarowany kawałek chleba masłem lub olejem będzie bardziej chrupki i złocisty.

·         Należy piec około 2-3 minut z każdej strony, pilnując, aby wierzch grzanki nie zwęglił się.

·         Co jakiś czas przewracaj grzankę, aby uzyskać równomierną i złocistą skórkę. W przypadku natłuszczonego wcześniej chleba nastąpi to nieco wcześniej – należy pamiętać o kontrolowaniu stopnia nagrzania patelni.

·         Przygotowaną grzankę polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym.

Chleb do przygotowania grzanek

·         Bagietka-  pokrojona w kromki bagietka idealnie sprawdzi się do przygotowania bruschetty ze świeżymi pomidorami, bazylią i mozzarellą. Idealnie złocistą skórkę otrzymamy poprzez skropienie jej oliwą z oliwek przed pieczeniem.
 
·         Chleb tostowy pełnoziarnisty- To wygodna i praktyczna forma miękkiego chleba, który idealnie pasuje do porannych grzanek z miodem, czy dżemem. Pokrojony wcześniej w kromki upieczemy zarówno w tosterze, jak i na patelni.
 
·         Czerstwy chleb – Czerstwy chleb na grzanki to smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek. Opiekanie wcześniej skropionego odrobiną wody chleba lub bułek sprawia, że jest smaczny i chrupiący. Osoby, które preferują twardsze i treściwsze grzanki, warto aby sięgnęły po tę wersję.
 
Dodatki do grzanek

·         Miód, syrop-  dodatek płynnego miodu akacjowego lub syropu klonowego idealnie pasuje do grzanek na słodko, serwowanych na śniadanie lub deser.

·         Dżem, krem czekoladowy – delikatny krem czekoladowy lub dżem owocowy warto nakładać zaraz po wyciągnięciu grzanki z patelni czy piekarnika, aby nie nasiąkła za szybko i nie stała się miękka.

·         Ser, szynka – klasyczne, wytrawne połączenie, które zawsze sprawdza się z odrobiną ketchupu lub majonezu – dodatek świeżych warzyw pokrojonych w plasterki wzbogaci chrupiącą grzankę.