Grzanki to prosty i smaczny sposób na chrupiące śniadanie. Idealne zarówno na słodko jak i wytrawnie - wystarczy chleb, odrobina masła lub oliwy z oliwek i gorąca patelnia!
Przepis na grzanki z patelni
Składniki:
· chleb tostowy lub dowolny miękki chleb
· kawałek masła
· płynny miód lub syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
· Rozgrzej patelnię i włóż kawałek masła. Jeżeli jesteś posiadaczem żeliwnej patelni o grubym dnie, można rozgrzać patelnię, nie używając na niej tłuszczu. Wtedy kładziemy kawałek chleba na suchą patelnię.
· Wcześniej wysmarowany kawałek chleba masłem lub olejem będzie bardziej chrupki i złocisty.
· Należy piec około 2-3 minut z każdej strony, pilnując, aby wierzch grzanki nie zwęglił się.
· Co jakiś czas przewracaj grzankę, aby uzyskać równomierną i złocistą skórkę. W przypadku natłuszczonego wcześniej chleba nastąpi to nieco wcześniej – należy pamiętać o kontrolowaniu stopnia nagrzania patelni.
· Przygotowaną grzankę polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym.
Chleb do przygotowania grzanek
· Bagietka- pokrojona w kromki bagietka idealnie sprawdzi się do przygotowania bruschetty ze świeżymi pomidorami, bazylią i mozzarellą. Idealnie złocistą skórkę otrzymamy poprzez skropienie jej oliwą z oliwek przed pieczeniem.
· Chleb tostowy pełnoziarnisty- To wygodna i praktyczna forma miękkiego chleba, który idealnie pasuje do porannych grzanek z miodem, czy dżemem. Pokrojony wcześniej w kromki upieczemy zarówno w tosterze, jak i na patelni.
· Czerstwy chleb – Czerstwy chleb na grzanki to smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek. Opiekanie wcześniej skropionego odrobiną wody chleba lub bułek sprawia, że jest smaczny i chrupiący. Osoby, które preferują twardsze i treściwsze grzanki, warto aby sięgnęły po tę wersję.
Dodatki do grzanek
· Miód, syrop- dodatek płynnego miodu akacjowego lub syropu klonowego idealnie pasuje do grzanek na słodko, serwowanych na śniadanie lub deser.
· Dżem, krem czekoladowy – delikatny krem czekoladowy lub dżem owocowy warto nakładać zaraz po wyciągnięciu grzanki z patelni czy piekarnika, aby nie nasiąkła za szybko i nie stała się miękka.
· Ser, szynka – klasyczne, wytrawne połączenie, które zawsze sprawdza się z odrobiną ketchupu lub majonezu – dodatek świeżych warzyw pokrojonych w plasterki wzbogaci chrupiącą grzankę.
Przepis na grzanki z patelni
Składniki:
· chleb tostowy lub dowolny miękki chleb
· kawałek masła
· płynny miód lub syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
· Rozgrzej patelnię i włóż kawałek masła. Jeżeli jesteś posiadaczem żeliwnej patelni o grubym dnie, można rozgrzać patelnię, nie używając na niej tłuszczu. Wtedy kładziemy kawałek chleba na suchą patelnię.
· Wcześniej wysmarowany kawałek chleba masłem lub olejem będzie bardziej chrupki i złocisty.
· Należy piec około 2-3 minut z każdej strony, pilnując, aby wierzch grzanki nie zwęglił się.
· Co jakiś czas przewracaj grzankę, aby uzyskać równomierną i złocistą skórkę. W przypadku natłuszczonego wcześniej chleba nastąpi to nieco wcześniej – należy pamiętać o kontrolowaniu stopnia nagrzania patelni.
· Przygotowaną grzankę polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym.
Chleb do przygotowania grzanek
· Bagietka- pokrojona w kromki bagietka idealnie sprawdzi się do przygotowania bruschetty ze świeżymi pomidorami, bazylią i mozzarellą. Idealnie złocistą skórkę otrzymamy poprzez skropienie jej oliwą z oliwek przed pieczeniem.
· Chleb tostowy pełnoziarnisty- To wygodna i praktyczna forma miękkiego chleba, który idealnie pasuje do porannych grzanek z miodem, czy dżemem. Pokrojony wcześniej w kromki upieczemy zarówno w tosterze, jak i na patelni.
· Czerstwy chleb – Czerstwy chleb na grzanki to smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek. Opiekanie wcześniej skropionego odrobiną wody chleba lub bułek sprawia, że jest smaczny i chrupiący. Osoby, które preferują twardsze i treściwsze grzanki, warto aby sięgnęły po tę wersję.
Dodatki do grzanek
· Miód, syrop- dodatek płynnego miodu akacjowego lub syropu klonowego idealnie pasuje do grzanek na słodko, serwowanych na śniadanie lub deser.
· Dżem, krem czekoladowy – delikatny krem czekoladowy lub dżem owocowy warto nakładać zaraz po wyciągnięciu grzanki z patelni czy piekarnika, aby nie nasiąkła za szybko i nie stała się miękka.
· Ser, szynka – klasyczne, wytrawne połączenie, które zawsze sprawdza się z odrobiną ketchupu lub majonezu – dodatek świeżych warzyw pokrojonych w plasterki wzbogaci chrupiącą grzankę.
Pogol