Zimowa bruschetta

Bruschetta to nie tylko lato i aromatyczne, mięsiste pomidory. Zobaczcie inne przepisy na ciekawe bruschetty - na słono i na słodko.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Zimowa bruschetta

Jak przy wszystkich prostych potrawach tak samo w przypadku bruschetty ważna jest jakość składników – użyjmy więc najlepszego chleba, oliwy z oliwek i innych produktów, a stokrotnie to się nam zwróci w smaku!

Na słono

Bruschetta z pastą fasolową i mozzarellą

Kromkę dobrego białego chleba (idealnie jak jest własnego wypieku) smarujemy oliwą i grillujemy w piekarniku lub na patelni do zarumienienia.

Puszkę białej fasoli mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj garść posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na kromce chleba rozsmarowujemy fasolową pastę, układamy parę listków rukoli, plasterek szynki (może być prosciutto, ale i każda inna podobna będzie dobra) i trochę rozkruszonej mozzarelli. Skrapiamy dobrą oliwą z oliwek.

Ciekawym pomysłem jest też na przykład bruschetta Pyzy z jajkiem i zielonym sosem >>>

        

Na słodko

Bruschetta z ricottą, skórką z cytryny i miodem

Najlepsze słodkie bruschetty wychodzą na dobrym chlebie we włoskim stylu. Pokrojone kromki chleba albo bułki smarujemy z każdej strony lekko oliwą z oliwek i grillujemy na patelni lub w piekarniku, aż się trochę zarumienią.

Wierzch bruschetty smarujemy lekko czosnkiem (może być surowy albo pieczony – w przypadku tego drugiego musimy główce czosnku odciąć górę, polać trochę oliwą i piec przez ok.pół godziny w folii aluminiowej).

Na bruschettę nakładamy hojną porcję ricotty, ociupinkę soli, oliwy z oliwek, miodu i ścieramy skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach i parę listków bazylii.

Ricottę można zastąpić wedlug uznania innym serem twarogowym.

         

Bruschetta z fetą, jabłkiem i tymiankiem

Ciekawe połączenie smaków – słona feta, słodko-kwaśne i kruche jabłko, tymianek. Kawałki pokruszonej fety nakładamy na posmarowaną oliwą grzankę. Cieniutko kroimy jabłko w plasterki, można je też lekko skarmelizować z dodatkiem odrobiny miodu. Posypujemy tymiankiem.

Mnóstwo ciekawych pomysłów na bruschetty znajdziecie na gotujmy >>>