Jak zrobić koktajl truskawkowy?

  • 3

Upalny dzień to najlepszy czas na przygotowanie pysznego i orzeźwiającego koktajlu truskawkowego! Jak zrobić taki napój i jakimi składnikami podbijać jego walory smakowe? Czytajcie poniżej!

         
ocena: 5/5 głosów: 11
Jak zrobić koktajl truskawkowy?
fot. Fotolia
Jak zrobić koktajl z truskawkami?

Koktajl truskawkowy to obowiązkowy letni przysmak. Do jego przyrządzenia niezbędne są oczywiście truskawki, ale także schłodzone mleko oraz odrobina cukru brązowego, trzcinowego bądź białego.

Pracę zaczynamy od obrania, oczyszczenia i umycia truskawek. Następnie owoce przekładamy do blendera, dodajemy cukier oraz produkt mleczny i miksujemy na wysokich obrotach. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek!

Uwaga! Jeśli nie posiadacie blendera czy innego urządzenia elektrycznego, truskawki możecie pokroić na drobno, a potem rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami!

Jak komponować koktajl?

Koktajl to napój, który przygotować można w taki sposób, by dostarczył on organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Nasz dzisiejszy typ – koktajl truskawkowy warto wzbogacać więc o najróżniejsze źródła białka i tłuszcze: orzechy, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, płatki owsiane, otręby, uprażoną kasze jaglaną, masło orzechowe czy kilka kropel oleju z pestek słonecznika, arbuza lub winogron!

Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowy

Zdjęcia: Fotolia

Komponując koktajl warto zwrócić także uwagę na jego ciekawy aromat! Szczypta cynamonu, kurkumy, startego imbiru, mięty bądź kakao niewątpliwie wzbogacą wasz napój o cenne składniki odżywcze, ale także zadbają jego o kuszący zapach!

Mleczny dodatek

Mleczne koktajle niosą w sobie same korzyści: są zdrowe, niskokaloryczne, a przy tym bardzo smaczne. Aby dodać kremowości zblendowanym truskawkom wykorzystać możecie do tego mleko lub śmietankę - taka opcja przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom słodkości. Dla tych którzy dbają o swoją sylwetkę i liczą wszystkie zjadane kalorie, odpowiedniejsze okażą się lekkie jogurty naturalne, maślanki, kefiry, a nawet serwatki!

Główny składnik koktajlu – truskawki

Truskawki to owoce, które powstały z połączenia  dwóch gatunków poziomek - chilijskiej i wirginijskiej. Za co tak bardzo cenimy truskawki?

Na naszych stołach soczyste truskawki goszczą od czerwca do sierpnia. Przysmaki te cieszą się ogromną popularnością ze względu na swój smak i aromat, a także zawarte w nich bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające.

W ich składzie znajdziemy cenne dla naszego organizmu pokłady witaminy C, PP, z grupy B, ale też związki wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.

Ten uwielbiany przez wielu owoc ma właściwości przeciwbakteryjne i moczopędne, a dzięki zawartemu kwasowi elegonowemu, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych!

Nasze przepisy na koktajl

Ciekawy przepis oraz upalny dzień to doskonałe argumenty by przygotować pyszny, orzeźwiający napój na bazie owoców. Gdy zabraknie Wam inspiracji na ich przygotowanie, koniecznie zainspirujcie się naszymi recepturami! W pierwszej kolejności wypróbujcie smacznego koktajlu truskawkowego oraz mlecznego koktajlu kawowo – truskawkowego!

Koktajl truskawkowy
Zdjęcie: Fotolia
 
Ciepłe i słoneczne dni sprzyjają dojrzewaniu soczystych truskawek. Czy w tym sezonie mieliście okazję cieszyć się smakiem tych słodkich owoców? Jeśli w Waszych przepisownikach znajdują się sprawdzone przepisy na potrawy z truskawkami, podzielcie się nimi! Czekamy!