Jak zrobić mozzarellę?

Mleko, podpuszczka, kwasek cytrynowy, woda i sól- tego potrzeba do przygotowania domowej mozzarelli. Jeszcze trochę czasu i cierpliwości i smaczny własnoręcznie zrobiony ser gotowy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić mozzarellę?
fot. fotolia
Mozzarella to typowy włoski ser. Jest delikatny, śmietankowy w smaku. Wspaniale smakuje z dodatkiem pomidorów i bazylii. Możemy przygotować go w domu, potrzebujemy jedynie chęci, czasu i cierpliwości.

Jak zrobić mozzarellę?

Składniki:
  • 4 litry mleka nie UHT
  • 1 tabletka podpuszczki
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
  • W garnku podgrzewamy 4 litry mleka do temperatury 10 stopni Celsjusza. Temperaturę mierzymy termometrem spożywczym lub zwykłym wcześniej zdezynfekowanym.
  • Dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do ¼ szklanki wody, mieszamy.
  • W drugiej ¼ szklanki wody i rozpuszczamy tabletkę podpuszczki.
  • Odstawiamy mleko z ognia, wlewamy do niego ¼ szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej kwaskiem cytrynowym, mieszamy.
  • Następnie dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do garnka z mlekiem, mieszamy.
  • Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko do ok. 31-32 stopni Celsjusza.  
  • Zestawiamy mleko z ognia i przykrywamy pokrywką, odstawiamy je na 30 minut.
  • Po tym czasie nożem oddzielamy mleko w garnku na 4 ćwiartki.
  • Odstawiamy je na 5 minut, następnie podgrzewamy mleko na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy temperatura osiągnie 42 stopnie Celsjusza.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy mleko co kilka minut przez kolejne 20 minut.
  • Małym sitkiem wyławiamy zsiadłe mleko i wrzucamy je powoli do większego sitka ustawionego na misce.
  • Zostawiamy na około 15 minut by obciekło.
  • Następnie wrzucamy grudki zsiadłego mleko do miski żaroodpornej.
  • Mieszam je rękami i wkładamy miskę do mikrofalówki, podgrzewamy przez ok. 30 sekund.
  • Delikatnie przesuwamy grudki na jeden bok miski i wylewamy oddzieloną serwatkę.
  • Ponownie wkładamy masę do mikrofali na ok. 15 sekund i znowu wylewamy powstałą serwatkę. Powtarzamy tą czynność aż uformujemy dość gęstą kulkę.
  • Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  • Formujemy z masy kulkę.
Jak przechowujemy domową mozzarellę?

Mozzarellę należy trzymać w lodówce najlepiej w plastikowym pojemniku przez dwa najwyżej trzy dniJeżeli chcemy przechować ją dłużej, do tygodnia, możemy zanurzyć ją na minimum godzinę w solance. W tym celu rozpuszczamy 1/2 kg soli w 2 l gorącej wody, studzimy i wkładamy  ser.