Mozzarella to typowy włoski ser. Jest delikatny, śmietankowy w smaku. Wspaniale smakuje z dodatkiem pomidorów i bazylii. Możemy przygotować go w domu, potrzebujemy jedynie chęci, czasu i cierpliwości.
Jak zrobić mozzarellę?
Składniki:
Mozzarellę należy trzymać w lodówce najlepiej w plastikowym pojemniku przez dwa najwyżej trzy dni. Jeżeli chcemy przechować ją dłużej, do tygodnia, możemy zanurzyć ją na minimum godzinę w solance. W tym celu rozpuszczamy 1/2 kg soli w 2 l gorącej wody, studzimy i wkładamy ser.
Jak zrobić mozzarellę?
Składniki:
- 4 litry mleka nie UHT
- 1 tabletka podpuszczki
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- ½ szklanki wody mineralnej
- 2 łyżeczki soli
- W garnku podgrzewamy 4 litry mleka do temperatury 10 stopni Celsjusza. Temperaturę mierzymy termometrem spożywczym lub zwykłym wcześniej zdezynfekowanym.
- Dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do ¼ szklanki wody, mieszamy.
- W drugiej ¼ szklanki wody i rozpuszczamy tabletkę podpuszczki.
- Odstawiamy mleko z ognia, wlewamy do niego ¼ szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej kwaskiem cytrynowym, mieszamy.
- Następnie dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do garnka z mlekiem, mieszamy.
- Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko do ok. 31-32 stopni Celsjusza.
- Zestawiamy mleko z ognia i przykrywamy pokrywką, odstawiamy je na 30 minut.
- Po tym czasie nożem oddzielamy mleko w garnku na 4 ćwiartki.
- Odstawiamy je na 5 minut, następnie podgrzewamy mleko na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy temperatura osiągnie 42 stopnie Celsjusza.
- Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy mleko co kilka minut przez kolejne 20 minut.
- Małym sitkiem wyławiamy zsiadłe mleko i wrzucamy je powoli do większego sitka ustawionego na misce.
- Zostawiamy na około 15 minut by obciekło.
- Następnie wrzucamy grudki zsiadłego mleko do miski żaroodpornej.
- Mieszam je rękami i wkładamy miskę do mikrofalówki, podgrzewamy przez ok. 30 sekund.
- Delikatnie przesuwamy grudki na jeden bok miski i wylewamy oddzieloną serwatkę.
- Ponownie wkładamy masę do mikrofali na ok. 15 sekund i znowu wylewamy powstałą serwatkę. Powtarzamy tą czynność aż uformujemy dość gęstą kulkę.
- Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
- Formujemy z masy kulkę.
Mozzarellę należy trzymać w lodówce najlepiej w plastikowym pojemniku przez dwa najwyżej trzy dni. Jeżeli chcemy przechować ją dłużej, do tygodnia, możemy zanurzyć ją na minimum godzinę w solance. W tym celu rozpuszczamy 1/2 kg soli w 2 l gorącej wody, studzimy i wkładamy ser.