Ser na pizzy to jeden z najważniejszych dodatków do tego dania. Nie znajdziemy żadnego przepisu na ten drożdżowy wypiek bez niego.
Jaki ser do pizzy?
Do pizzy możemy użyć wielu rodzajów sera. Najważniejsze byśmy wybierali je sugerując się jego jakością, a nie jedynie ceną.
Ser to pierwszy z dodatków, który trafia na pizzę zaraz po rozsmarowanym na cieście sosie pomidorowym. Dopiero po nim układamy inne składniki. Możemy też posypać nim nasze danie dodatkowo po wierzchu.
Jak ułożyć ser na pizzy?
Ser żółty - dobrze jest schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce,
Mozzarella- kroimy go w plastry, paski lub rozrywamy na kawałki. Dobrze jest go osuszyć zanim ułożymy go na cieście.
Ser feta- wystarczy go po prostu pokruszyć na naszą pizzę,
Ser pleśniowy- kroimy go w kostkę lub kruszymy.
Jaki ser do pizzy?
Do pizzy możemy użyć wielu rodzajów sera. Najważniejsze byśmy wybierali je sugerując się jego jakością, a nie jedynie ceną.
- Ser mozzarella- to ser najczęściej używany przez Włochów do tradycyjnej pizzy. Pod wpływem temperatury łatwo się roztapia i wspaniale ciągnie podczas spożywania naszego dania. Jest on wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic , z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Jego niewielkie kawałki, zanurzone w serwatce możemy kupić obecnie w naszych polskich sklepach.
- Ser żółty- możemy wykorzystać różne jego rodzaje, delikatne lub ostrzejsze w smaku. Dobrze sprawdzi się gouda, cheddar oraz inne, które po podgrzaniu dobrze się topią oraz ciągną. Możemy użyć również sera koziego, który dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi nada naszej potrawie niepowtarzalnego smaku.
- Ser pleśniowy- zazwyczaj wykorzystywany w pizzy trzy sery, jednak możemy go komponować z wieloma innymi dodatkami. Dobrze się tu sprawdzi gorgonzola, roquefort, lazur lub brie.
- Ser feta- prawdziwy wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki owczego z kozim. Świetnie sprawdza się z na pizzy jako towarzysz wielu warzyw.
Ser to pierwszy z dodatków, który trafia na pizzę zaraz po rozsmarowanym na cieście sosie pomidorowym. Dopiero po nim układamy inne składniki. Możemy też posypać nim nasze danie dodatkowo po wierzchu.
Jak ułożyć ser na pizzy?
Ser żółty - dobrze jest schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce,
Mozzarella- kroimy go w plastry, paski lub rozrywamy na kawałki. Dobrze jest go osuszyć zanim ułożymy go na cieście.
Ser feta- wystarczy go po prostu pokruszyć na naszą pizzę,
Ser pleśniowy- kroimy go w kostkę lub kruszymy.