Jak zrobić orzeźwiający kompot?

  • 7

W upalne dni należy odpowiednio nawadniać swój organizm, by uniknąć problemów zdrowotnych. Zachęcamy do robienia smacznych i zdrowych kompotów, które dodadzą Wam sił w letni czas!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak zrobić orzeźwiający kompot?
fot. Fotolia

Kompot to pyszny, lekki, owocowy napój, który idealnie orzeźwi i dostarczy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jego najważniejszą zaletą jest fakt, że jest dużo zdrowszy niż słodkie napoje dostępne w sklepach, nie zawiera chemicznych substancji ani ulepszaczy, a przy tym jest niskokaloryczny!

Domowy kompot przyrządza się przede wszystkim z owoców, które gotuje się w sporej ilości wody z odrobiną cukru. Najlepszymi sezonowymi owocami do przyrządzenia kompotu są truskawki, jabłka, gruszki, porzeczki, jagody i wiśnie. Wybrane owoce można łączyć w dowolny sposób tworząc oryginalny w smaku kompot wieloowocowy.

Przygotowania do robienia kompotu zacząć należy od wybrania świeżych, opłukanych i pozbawionych szypułek czy pestek owoców. Dolaną do nich wodę (zwykle jest to ok. 2,5 litra na pół kilograma owoców) warto wzbogacić o cukier waniliowy, miód, sok z cytryny, goździki lub listki aromatycznej mięty.

Podane składniki wystarczy ugotować do momentu, aż owoce puszczą sok, a w powietrzu zacznie się unosić ich zapach. Kompot odstawiamy do ostygnięcia, podajemy dobrze schłodzony!

Pyszne kompociki

Upalny czas to doskonały pomysł, by przygotować ciekawy w smaku napój, który cudownie pożywi i ochłodzi!

Aby maksymalnie wykorzystać sezonowe owoce, przygotujcie w domowym zaciszu smakowity kompot wieloowocowy podany przez zewa! Umieszczone w przepisie jabłka, gruszki, aronia i winogrono, idealnie się ze sobą komponują.

Bez wątpienia zaskoczycie swoje podniebienie jeśli ugotujecie wyrazisty kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem albo niespotykany kompot malina- róża- bez! Właścicielka przepisów – kloruś uzyskała w napojach piękny kwiatowy aromat, głęboki kolor i nietypowy smak.

Kompot malina-róża-bez  Kompot winogronowy z czereśniami

Na bazarkach i straganach królują właśnie czereśnie. Jeśli lubicie ich smak, przyrządźcie kompot winogronowy z czereśniami! Beatris, która podzieliła się tą recepturą sądzi, że jest pyszny zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu!

W letni czas nie możecie nie skosztować również aromatycznego i pełnego wyrazu kompotu ze śliwek węgierek od Reniz! Oziębiony w lodówce lub z dodatkiem kostek lodu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem

Jak podobają Wam się nasze propozycje na letnie napoje? Mamy nadzieję, że w Waszych domach utrzymana jest tradycja przyrządzania smacznych kompotów. Czekamy na sprawdzone receptury, które nagrodzimy cennymi wirtualami, wymiennymi na nagrody!
 
Polecamy: przepis na kompot morelowo-gruszkowy >>>