Jak zrobić sernik izaura?

  • 1

Sernik izaura to połączenie puszystego sernika z wilgotnym, ciemnym murzynkiem. Potrzebujemy do jego przygotowania składników na ciemne ciasto i masę sernikową.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sernik izaura?
fot. fotolia
Sernik izaura to pyszne, dwukolorowe ciasto. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużych umiejętności, a prezentuje się znakomicie na talerzu.

Jak zrobić sernik izaura?

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
  • 500 g sera śmietankowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
Polewa czekoladowa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:
  • Masło  rozpuszczamy w małym garnku, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawiamy do ostygnięcia,
  • Do chłodnej masy dodajemy żółtka, następnie przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia,
  • Dodajemy do masy z kakao i wszystko ze sobą mieszamy,
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy kakaowej, delikatnie mieszamy,
  • Blachę wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto.
Masa serowa:
  • Jajka ucieramy z masłem i cukrem, dodajemy partiami ser  i mieszamy,
  • Teraz wsypujemy budyń waniliowy, mieszamy,
  • Masę wykładamy na ciasto kakaowe,
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w 180 stopni Celsjusza.,
  • Sernik studzimy na zewnątrz piekarnika.
Polewa czekoladowa:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dalej podgrzewając dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę gęstej śmietany,
  • Polewamy nią chłodne ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi,
  • Chłodzimy w lodówce kilka godzin.