Sernik izaura to pyszne, dwukolorowe ciasto. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużych umiejętności, a prezentuje się znakomicie na talerzu.
Jak zrobić sernik izaura?
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
Ciasto czekoladowe:
Jak zrobić sernik izaura?
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g sera śmietankowego
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto czekoladowe:
- Masło rozpuszczamy w małym garnku, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawiamy do ostygnięcia,
- Do chłodnej masy dodajemy żółtka, następnie przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia,
- Dodajemy do masy z kakao i wszystko ze sobą mieszamy,
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy kakaowej, delikatnie mieszamy,
- Blachę wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto.
- Jajka ucieramy z masłem i cukrem, dodajemy partiami ser i mieszamy,
- Teraz wsypujemy budyń waniliowy, mieszamy,
- Masę wykładamy na ciasto kakaowe,
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w 180 stopni Celsjusza.,
- Sernik studzimy na zewnątrz piekarnika.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dalej podgrzewając dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę gęstej śmietany,
- Polewamy nią chłodne ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi,
- Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
SylaUla