Sernik na zimno to wymarzony, lekki deser na gorące dni! Przygotowując go, nie musimy wykorzystywać piekarnika, więc nie nagrzewamy dodatkowo naszego domu. Zrobiony z kilku warstw, przyozdobiony świeżymi owocami zatopionymi w galaretce, stanie się pysznym smakołykiem na letnie przyjęcia czy uroczystości rodzinne!
Jak zabrać się za jego wykonanie? Nic w tym trudnego!
Przygotowania do zrobienia sernika na zimno należy zacząć od sprawdzenia szczelności tortownicy. Jeśli między jej brzegami są ubytki, nie martwmy się tym zbytnio!
Tortownicę wyłożyć wystarczy folią aluminiową lub papierem śniadaniowym. Taki zabieg ułatwi także wyjmowanie ciasta bez konieczności krojenia go na mniejsze części.
Następnym krokiem jest wykonanie spodu do naszego deseru. Dno formy wyłożyć możemy herbatnikami, biszkoptami czy pokruszonymi ciastkami połączonymi z margaryną i kakao - wybór zależy wyłącznie od Waszych upodobań smakowych!
Teraz pora na najważniejszy element naszego sernika, a mianowicie masę serową! Zrobić ją możecie z gotowych twarożków zakupionych w sklepie lub przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu.
Z dodatkiem serków homogenizowanych lub jogurtów posmakuje każdemu! Dla polepszenia smaku naszej masy, wzbogacić ją można również o tężejącą galaretkę, która doda jej ciekawego smaku i ułatwi krojenie gotowego ciasta.
Po mocnym schłodzeniu smakołyku, na wierzchu ułożyć wystarczy ulubione owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, maliny, czereśnie czy wiśnie i zalać je ulubioną galaretką. Do całkowitego zastygnięcia oraz skosztowania naszego dzieła, potrzeba nam już pół godziny i lodówce!
Mamy nadzieję, że teraz przygotowywanie sernika na zimno nie sprawi Wam większych kłopotów. Zachęcamy do korzystania z przepisowych zasobów Gotujmy.pl!
Naszymi sprawdzonymi przepisami na orzeźwiający deser jest borówkowy sernik na zimno według jaga85, która podała go w bardzo apetycznej oprawie z dodatkiem słodkiej śmietanki, malin i biszkoptów.
Równie ciekawym pomysłem będzie truskawkowy sernik na zimno autorstwa Bernadetta! Tak przygotowany może stać się doskonałym uzupełnieniem uroczystego menu!
Nasza rada: Bądźcie ostrożni z ananasem i kiwi, gdyż żelatyna bardzo słabo tężeje w kontakcie z sokami z tych owoców!
Sprawdź, jak przygotować ekspresowy sernik na zimno >>>
Jak zabrać się za jego wykonanie? Nic w tym trudnego!
Przygotowania do zrobienia sernika na zimno należy zacząć od sprawdzenia szczelności tortownicy. Jeśli między jej brzegami są ubytki, nie martwmy się tym zbytnio!
Tortownicę wyłożyć wystarczy folią aluminiową lub papierem śniadaniowym. Taki zabieg ułatwi także wyjmowanie ciasta bez konieczności krojenia go na mniejsze części.
Następnym krokiem jest wykonanie spodu do naszego deseru. Dno formy wyłożyć możemy herbatnikami, biszkoptami czy pokruszonymi ciastkami połączonymi z margaryną i kakao - wybór zależy wyłącznie od Waszych upodobań smakowych!
Teraz pora na najważniejszy element naszego sernika, a mianowicie masę serową! Zrobić ją możecie z gotowych twarożków zakupionych w sklepie lub przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu.
Z dodatkiem serków homogenizowanych lub jogurtów posmakuje każdemu! Dla polepszenia smaku naszej masy, wzbogacić ją można również o tężejącą galaretkę, która doda jej ciekawego smaku i ułatwi krojenie gotowego ciasta.
Po mocnym schłodzeniu smakołyku, na wierzchu ułożyć wystarczy ulubione owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, maliny, czereśnie czy wiśnie i zalać je ulubioną galaretką. Do całkowitego zastygnięcia oraz skosztowania naszego dzieła, potrzeba nam już pół godziny i lodówce!
Mamy nadzieję, że teraz przygotowywanie sernika na zimno nie sprawi Wam większych kłopotów. Zachęcamy do korzystania z przepisowych zasobów Gotujmy.pl!
Naszymi sprawdzonymi przepisami na orzeźwiający deser jest borówkowy sernik na zimno według jaga85, która podała go w bardzo apetycznej oprawie z dodatkiem słodkiej śmietanki, malin i biszkoptów.
Równie ciekawym pomysłem będzie truskawkowy sernik na zimno autorstwa Bernadetta! Tak przygotowany może stać się doskonałym uzupełnieniem uroczystego menu!
Nasza rada: Bądźcie ostrożni z ananasem i kiwi, gdyż żelatyna bardzo słabo tężeje w kontakcie z sokami z tych owoców!
Sprawdź, jak przygotować ekspresowy sernik na zimno >>>