Jak zrobić sos beszamelowy?

Sos beszamelowy robi się z mąki, mleka, masła i gałki muszkatołowej. Cały proces przygotowania zajmuje mniej niż 10 minut. Taki sos można potem wykorzystać do lasagne lub zapiekanki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos beszamelowy?
fot. Fotolia
Beszamel to sos wywodzący się z Francji. Jedna z legend głosi, że został wymyślony za czasów Ludwika XIV przez urzędnika Louisa de Béchameil. Od tamtej pory sos na bazie mąki, masła i mleka stał się popularnym dodatkiem do szeregu potraw.

Jaka mąka do sosu beszamelowego?

Mąka stanowi jeden z podstawowych składników beszamelu. Zazwyczaj do jego zrobienia wykorzystuje się zwykłą mąkę pszenną (tortową, krupczatkę). Nie są to jednak jedyne opcje. Jeśli interesuje nas zrobienie bezglutenowej wersji sosu, wystarczy sięgnąć po neutralne w smaku mąki: ryżową lub kukurydzianą. Dzięki nim konsystencja beszamelu pozostanie zachowana a sam sos będą mogły zjeść nawet osoby z alergiami.

Przepis na sos beszamelowy

Przygotowanie sosu beszamelowego nie zajmuje zbyt wiele czasu. W dodatku powstaje ze składników, które zawsze mamy dostępne pod ręką.
  • Do przygotowania sosu beszamelowego będą potrzebne: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, biały pieprz, sól i gałka muszkatołowa.
  • Masło należy rozpuścić w rondelku, dodać do niego mąkę, całość wymieszać i chwilę smażyć.
  • Następnie trzeba partiami wlewać zimne mleko i po każdym dolaniu intensywnie mieszając. Dzięki temu nie zrobią się grudki.
  • Gdy całe mleko będzie dolane, sos trzeba przyprawić i cały czas mieszać, by się nie przypalił.
  • Kiedy zgęstnieje – można go zdjąć z ognia. Gotowe!
Sos beszamelowy – do czego go dodać?

Beszamel to neutralny w smaku sos, który można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Dobrze smakuje z gotowanymi brokułami i szparagami. Jednak najpopularniejszą potrawą z jego użyciem jest włoska zapiekanka makaronowa. Sos beszamelowy do lasagne robi się dokładnie tak samo jak do każdej innej potrawy. Beszamel można dodawać także do różnego rodzaju naleśników, sałatek czy nawet gotowanych lub pieczonych mięs.