Jak zrobić sos pieczeniowy?

Sos pieczeniowy przygotowujemy na bazie esencjonalnego bulionu oraz zasmażki z masła i mąki, która zagęszcza całość. Ciemny sos pieczeniowy ma gęstą konsystencję. Zobacz jak zrobić sos do pieczeni bez grudek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos pieczeniowy?
fot. Adobe stock
Sos pieczeniowy to gęsty dodatek do mięs, który nadaje im niepowtarzalnego smaku. Przygotowywany z esencjonalnego wywaru mięsnego  lub warzywnego jest jednym z najpowszechniejszych dodatków, który przygotujemy z niewielu składników w prosty sposób.

Jak zrobić sos do pieczeni?


• Do przyrządzenia sosu należy przygotować mąkę, masło, sól oraz bulion lub esencjonalny wywar.

• Zaczynamy od zasmażki – podsmażamy masło oraz mąką na patelni do uzyskania delikatnej, gładkiej konsystencji. Nie wolno doprowadzić do wcześniejszego przypalenia masła, gdyż całość przesiąknie nieprzyjemnym zapachem i cały proces będziemy musieli zaczynać od nowa.

• Podsmażamy do momentu, aż całość pozbędzie się mącznego zapachu – jednocześnie mieszamy wszystkie składniki do zgęstnienia.

• Dodajemy szklankę wywaru – drobiowego lub warzywnego – obydwa będą wspaniałym uzupełnieniem sosu. Kiedy bulion połączy się z mąką, dodajemy kolejną porcję i dokładnie mieszamy gotując.

• Rzadka konsystencja na początku przyrządzania jest normalnym procesem. Należy lekko podgrzać i odstawić do zgęstnienia – zbyt długie gotowanie może spowodować partie grudek pojawiające się na wierzchu sosu.

• Doprawiamy solą do smaku według uznania.

Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny?


• Do przygotowania sosu będzie potrzebna mąka, masło, wyrazisty wywar wołowy na kościach, sól, pieprz oraz papryka słodka w proszku

• Rozpuszczamy masło w rondelku. Dokładnie mieszamy pilnując, aby nie przypaliło się.

• Mąkę dodajemy w partiach, do dokładnego połączenia się i utworzenia gładkiej i zwartej konsystencji

• Do uzyskania złotobrązowego koloru warto lekko podprażyć całość przez dodatkowe 3-5 minut, kontrolując płomień palnika

• Dodajemy partiami wywar wołowy, aby nie utworzyły się zbędne grudki zasmażki

• Zmniejszamy ogień i ciągle mieszamy, aż sos nabierze gęstszej konsystencji

• Dodajemy przyprawy i mieszamy całość – serwujemy gorący na porcję pieczonego lub smażonego mięsa.