Jak zrobić sos koperkowy?

Koperek, bulion, śmietana, odrobina mąki i przyprawy tyle wystarczy do przygotowania sosu koperkowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos koperkowy?
fot. fotolia
Sos koperkowy to świetny dodatek do obiadu. Jego delikatny smak podkreśli białe mięsa z puree ziemniaczanym, czy rybę z ryżem. Sos ten zasmakuje zarówno najmłodszym jak i dorosłym.

Jak zrobić sos koperkowy?

Składniki:
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml buliony warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
 
wykonanie:
  • Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • Do śmietany wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Łączymy śmietanę z bulionem i dodajemy posiekany koperek.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.
  • Sos podgrzewamy w małym garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
  • Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Jeśli sos koperkowy jest zbyt gęsty dodajemy do niego odrobię wody i zagotowujemy mieszając.
Do czego podajemy sos koperkowy?

Możemy nim polać wiele potraw:
  • Pulpety drobiowe gotowane na wodzie lub parze.
  • Rybę duszoną lub pieczoną
  • Chrupiące warzywa krótko gotowane,
  • Młode ziemniaczki z wody.
  • Gotowane lub grillowane mięso drobiowe.
  • Jajka w koszulkach lub sadzone.