Sos koperkowy to świetny dodatek do obiadu. Jego delikatny smak wydobędzie charakter z białego mięsa z puree ziemniaczanym, czy podkreśli smak ryby z ryżem. Sos koperkowy będzie świetnie smakował jako dip do dań z grilla lub pieczonych ziemniaczków. Nie ma wątpliwości - zasmakuje zarówno najmłodszym jak i dorosłym.
Wykonanie przepisu na sos koperkowy:
fot. Adobe Stock
Zobacz, jakie potrawy komponują się dobrze z sosem koperkowym:
Jak zrobić sos koperkowy?
Do zrobienia sosu koperkowego potrzebujesz:- 1 pęczek koperku,
- 250 ml buliony warzywnego,
- 1/3 szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz.
Wykonanie przepisu na sos koperkowy:
- Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Do śmietany wsyp mąkę i delikatnie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połącz śmietanę z bulionem i dodaj posiekany koperek.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek.
- Sos podgrzej w małym garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Sos koperkowy dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli sos koperkowy jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobię wody i zagotuj, jednocześnie mieszając.
fot. Adobe Stock
Z czym podać sos koperkowy?
Sos koperkowy możesz wykorzystać do wielu potraw. Użyj go jako dip, z którym świetnie skomponują się frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w całości.Zobacz, jakie potrawy komponują się dobrze z sosem koperkowym:
- gotowane pulpety drobiowe,
- pieczony lub gotowany na parze łosoś,
- mielone kotlety drobiowe,
- ryba duszona lub pieczona,
- warzywa na grilla,
- młode ziemniaczki z wody,
- gotowane lub grillowane mięso drobiowe,
- jajka po benedyktyńsku lub sadzone.