Jak zrobić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy przygotowuje się na bazie kwaśnej lub słodkiej śmietanki. Ta ostatnia jest wykorzystywana do sosów na ciepło, gdyż nie ulega rozwarstwieniu.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos śmietanowy?
fot. Fotolia
Sos śmietanowy możemy przygotować zarówno na zimno, jak i na ciepło – na bazie kwaśnej śmietany 12% lub słodkiej kremówki, która zagęści każdy sos. Beszamel lub inaczej biały sos, jest często mylony ze śmietanowym – w jego użyciu występuje natomiast masło, które nadaje całości kremowej konsystencji.

Jak zrobić sos tzatziki?

• Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki, posiekany czosnek, oliwa z oliwek, jogurt lub lekka śmietana oraz przyprawy – sok z cytryny lub ocet winny, oregano, sól, pieprz, koperek lub mięta.

• Należy obrać ogórki, pokroić na pół i wyciągnąć pestki łyżeczką. Następnie zetrzeć na drobnej tarce – w zależności od preferencji możemy wybrać stronę z grubymi oczkami.

• Wyciskamy całą wodę z przetartych ogórków i odstawiamy na bok do miseczki.

• Ścieramy drobno czosnek na tarce lub rozgniatamy w moździerzu z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem.

• Następnie mieszamy jogurt, ogórki, czosnek w metalowej misce.

• Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny lub ocet winny oraz resztę przypraw.

• Chcąc wzmocnić smak możemy dolać nieco wody z wyciśniętych wcześniej ogórków.

Wskazówka:

Świetnie smakuje jako dodatek do potraw z grilla. Może być podawany również jako dip do chrupiącego selera naciowego czy marchewki lub jako pasta do chleba.

Jak zrobić sos śmietanowo-koperkowy?

• Do przygotowania sosu śmietanowo-koperkowego potrzebujemy majonez, kwaśną śmietanę, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

• Do misy blendera wkładamy majonez, jogurt, koperek, wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli oraz zmielony pieprz.

• Miksujemy przez parę minut na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji i połączenia się wszystkich składników.

Wskazówka:

Całość należy schłodzić w lodówce, w pojemniku przykrytym folią spożywczą, aby smaki dokładnie wymieszały się.