Sos śmietanowy możemy przygotować zarówno na zimno, jak i na ciepło – na bazie kwaśnej śmietany 12% lub słodkiej kremówki, która zagęści każdy sos. Beszamel lub inaczej biały sos, jest często mylony ze śmietanowym – w jego użyciu występuje natomiast masło, które nadaje całości kremowej konsystencji.
Jak zrobić sos tzatziki?
• Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki, posiekany czosnek, oliwa z oliwek, jogurt lub lekka śmietana oraz przyprawy – sok z cytryny lub ocet winny, oregano, sól, pieprz, koperek lub mięta.
• Należy obrać ogórki, pokroić na pół i wyciągnąć pestki łyżeczką. Następnie zetrzeć na drobnej tarce – w zależności od preferencji możemy wybrać stronę z grubymi oczkami.
• Wyciskamy całą wodę z przetartych ogórków i odstawiamy na bok do miseczki.
• Ścieramy drobno czosnek na tarce lub rozgniatamy w moździerzu z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
• Następnie mieszamy jogurt, ogórki, czosnek w metalowej misce.
• Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny lub ocet winny oraz resztę przypraw.
• Chcąc wzmocnić smak możemy dolać nieco wody z wyciśniętych wcześniej ogórków.
Wskazówka:
Świetnie smakuje jako dodatek do potraw z grilla. Może być podawany również jako dip do chrupiącego selera naciowego czy marchewki lub jako pasta do chleba.
Jak zrobić sos śmietanowo-koperkowy?
• Do przygotowania sosu śmietanowo-koperkowego potrzebujemy majonez, kwaśną śmietanę, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól oraz świeżo zmielony pieprz.
• Do misy blendera wkładamy majonez, jogurt, koperek, wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli oraz zmielony pieprz.
• Miksujemy przez parę minut na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji i połączenia się wszystkich składników.
Wskazówka:
Całość należy schłodzić w lodówce, w pojemniku przykrytym folią spożywczą, aby smaki dokładnie wymieszały się.
Jak zrobić sos tzatziki?
• Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki, posiekany czosnek, oliwa z oliwek, jogurt lub lekka śmietana oraz przyprawy – sok z cytryny lub ocet winny, oregano, sól, pieprz, koperek lub mięta.
• Należy obrać ogórki, pokroić na pół i wyciągnąć pestki łyżeczką. Następnie zetrzeć na drobnej tarce – w zależności od preferencji możemy wybrać stronę z grubymi oczkami.
• Wyciskamy całą wodę z przetartych ogórków i odstawiamy na bok do miseczki.
• Ścieramy drobno czosnek na tarce lub rozgniatamy w moździerzu z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
• Następnie mieszamy jogurt, ogórki, czosnek w metalowej misce.
• Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny lub ocet winny oraz resztę przypraw.
• Chcąc wzmocnić smak możemy dolać nieco wody z wyciśniętych wcześniej ogórków.
Wskazówka:
Świetnie smakuje jako dodatek do potraw z grilla. Może być podawany również jako dip do chrupiącego selera naciowego czy marchewki lub jako pasta do chleba.
Jak zrobić sos śmietanowo-koperkowy?
• Do przygotowania sosu śmietanowo-koperkowego potrzebujemy majonez, kwaśną śmietanę, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól oraz świeżo zmielony pieprz.
• Do misy blendera wkładamy majonez, jogurt, koperek, wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli oraz zmielony pieprz.
• Miksujemy przez parę minut na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji i połączenia się wszystkich składników.
Wskazówka:
Całość należy schłodzić w lodówce, w pojemniku przykrytym folią spożywczą, aby smaki dokładnie wymieszały się.