Sosu włoskiego możesz używać jako dressing do sałatek bądź marynatę do mięs. Nadaje się także do ryby.
Sos włoski
Sos włoski przygotujesz w następujący sposób:
Sos winegret
Sos winegret zrobisz z octu winnego lub soku z cytryny, a także oleju, pieprzu i soli. Możesz dodać też musztardę. Wymieszaj sok z cytryny (bądź ocet), sól i ewentualnie musztardę i wymieszaj. Na samym końcu dodaj olej i dopraw do smaku pieprzem.
Sos włoski do ryby
Sos włoski do ryby przygotujesz z pietruszki, selera, marchewki, czosnku, cebuli, pomidorów (np. z puszki) oraz wybranych przypraw. Dopraw sos przyprawami, np. oregano, solą, imbirem i pieprzem.
Sposób przygotowania sosu włoskiego do ryby:
Sos włoski
Sos włoski przygotujesz w następujący sposób:
- Obierz cebulę i czosnek. Umyj paprykę. Pokrój drobno wszystkie warzywa.
- Wymieszaj warzywa z natką pietruszki, koprem, olejem i sokiem lub octem oraz przyprawami.
- Włóż sos do lodówki na około godzinę.
Sos winegret
Sos winegret zrobisz z octu winnego lub soku z cytryny, a także oleju, pieprzu i soli. Możesz dodać też musztardę. Wymieszaj sok z cytryny (bądź ocet), sól i ewentualnie musztardę i wymieszaj. Na samym końcu dodaj olej i dopraw do smaku pieprzem.
Sos włoski do ryby
Sos włoski do ryby przygotujesz z pietruszki, selera, marchewki, czosnku, cebuli, pomidorów (np. z puszki) oraz wybranych przypraw. Dopraw sos przyprawami, np. oregano, solą, imbirem i pieprzem.
Sposób przygotowania sosu włoskiego do ryby:
- Umyj selera, marchew i pietruszkę i pokrój je w kosteczkę.
- Obierz cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju, aż się zeszklą.
- Do cebuli i czosnku dodaj warzywa.
- Duś wszystko dotąd, aż jarzyny będą na wpół twarde.
- Rozgnieć pomidory i dodaj całą zawartość puszki (także sok) na patelnię.
- Wsyp cukier i przyprawy. Podgotuj całość.