Jak zrobić sos włoski?

Sos włoski ma skład nieco przypominający sos winegret. Przygotujesz go z octu bądź soku z cytryny, papryki, oleju, natki pietruszki, cebuli, czosnku, koperku i przypraw. Możesz dodać do niego np. tymianek, oregano, bazylię a także sól i cukier.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sos włoski?
fot. Fotolia
Sosu włoskiego możesz używać jako dressing do sałatek bądź marynatę do mięs. Nadaje się także do ryby.

Sos włoski

Sos włoski przygotujesz w następujący sposób:
  • Obierz cebulę i czosnek. Umyj paprykę. Pokrój drobno wszystkie warzywa.
  • Wymieszaj warzywa z natką pietruszki, koprem, olejem i sokiem lub octem oraz przyprawami.
  • Włóż sos do lodówki na około godzinę.

Sos winegret

Sos winegret zrobisz z octu winnego lub soku z cytryny, a także oleju, pieprzu i soli. Możesz dodać też musztardę. Wymieszaj sok z cytryny (bądź ocet), sól i ewentualnie musztardę i wymieszaj. Na samym końcu dodaj olej i dopraw do smaku pieprzem.

Sos włoski do ryby

Sos włoski do ryby przygotujesz z pietruszki, selera, marchewki, czosnku, cebuli, pomidorów (np. z puszki) oraz wybranych przypraw. Dopraw sos przyprawami, np. oregano, solą, imbirem i pieprzem.

Sposób przygotowania sosu włoskiego do ryby:
  • Umyj selera, marchew i pietruszkę i pokrój je w kosteczkę.
  • Obierz cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju, aż się zeszklą.
  • Do cebuli i czosnku dodaj warzywa.
  • Duś wszystko dotąd, aż jarzyny będą na wpół twarde.
  • Rozgnieć pomidory i dodaj całą zawartość puszki (także sok) na patelnię.
  • Wsyp cukier i przyprawy. Podgotuj całość.