Dobrze przyrządzony sos to podstawa. Zazwyczaj sięgamy po sprawdzone przepisy, rzadko kiedy próbujemy nowości. Większość, nie ma co ukrywać, jest po prostu trudna w wykonaniu. Przykładem może być tutaj sos holenderski. Jeżeli ktoś nie ma wprawy w przyrządzaniu sosów, to na pewno ten sprawi mu trudność. Są jednak sosy, które większość z nas lubi i przygotowuje bardzo często - za przykład posłuży nam sos beszamelowy. Prosty w wykonaniu, praktycznie każdy potrafi go przyrządzić.
Nie ma co ukrywać, że dużo łatwiejsze są sosy zimne. Tutaj sami możemy dobierać sobie składniki i eksperymentować ze smakiem. Jednym z takich zimnych sosów, który stanowi bazę dla innych, to majonez. Najlepiej przygotować go samemu w domu. Majonez robi się bardzo szybko, a dzięki tamu, że robimy go sami mamy pewność z czego jest zrobiony (wystarczy przeczytać etykietę majonezu, który znajduje się na sklepowych półkach, lista jest tak długa, że chyba warto poświecić chwilę i samodzielnie przygotować ten sos).
Zdjęcie: Fotolia
Sosy, jak z pewnością wiecie, mają bardzo dużo kalorii. Nic w tym dziwnego, przecież w wielu z nich podstawę stanowi olej, mąka albo żółtka. Osoby, które przebywają na diecie muszą niestety zapomnieć o sosach, a do sałatek zamiast majonez mogą stosować jogurt naturalny.
Sosy gorące przyprawia się na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry, należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić na przykład z ilością mąki. Wtedy nasz sos może stać się zbyt gęsty lub nawet straci na smaku. Najlepiej zatem doprawiać sos niewielką ilością mąki, w razie czego, jeśli zauważymy, że jest jej za mało, zawsze możemy dodać więcej.
Sosy doprawia się właściwie w podobny sposób do zup, które chcemy zagęścić. Pierwszy sposób jest tradycyjny, na pewno większość z Was stosuje go w swojej kuchni. A mianowicie: doprawienie sosu mąką. Należy wlać niewielką ilość wody do szklanki (kubka lub innego naczynia), wsypać łyżkę lub dwie (zależy ile mamy sosu) mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Trzeba uważać, żeby nie było "grduł". Potem wlewamy mąkę wymieszaną z wodą do gotującego się sosu, ciągle go mieszając. Zmniejszamy ogień, by mógł się ponownie zagotować.
Kolejny sposób to zaprawianie sosu zasmażką, też zapewne Wam znany. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy. Jest to także dobry sposób na zaprawienie kapusty (smakuje naprawdę wyśmienicie). Do tak przygotowanej zasmażki powoli dodaje się gorący sos.
Bardzo często doprawia się sos śmietaną. Oczywiście wybieramy tę 18%. Wlewamy troszkę gorącego sosu do kubka i dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy. Następnie dodajemy ją do calości. Zostawiamy go jeszcze by się przez około 15 minut pogotował i odparował.
Kiedy gotujemy sos, możemy również dodać do niego dwie kromki chleba. To sposób, który stosowały nasze babcie. Dzięki niemu sos będzie jeszcze smaczniejszy.
Jeżeli przyrządzamy sosy jasne i delikatne, możemy doprawić je żółtkiem. Należy żółtko wymieszać z odrobiną sosu oraz śmietany, a następnie dodać to wszystko do całości. Trzeba jednak pamiętać, że sosu nie można wtedy gotować. Dodajemy żółtko z odrobiną śmietany i wyłączamy sos.
Zdjęcie: Fotolia
Podobnie robimy wtedy, kiedy doprawiamy sos masłem. Wrzucamy do niego kawałki zimnego masła, a następnie wyłączmy. Popularnym sposobem zagęszczania sosów, a także zup, jest purée warzywne. Najczęściej w tym celu stosuje się ziemniaki, a w zupie po prostu rozgniata się warzywa, które się w niej znajdują.
Jeżeli robimy sosy na zimno musimy wiedzieć, że podstawą są oleje. Najlepiej kupować oleje z pierwszego tłoczenia. Oprócz oliwy z oliwek ważne są octy (np. ocet włoski - jest bardzo drogi, można też pokusić się o ocet jabłkowy, trzeba jednak wtedy pilnować, by nie zdominował on smaku sosu). Często do sosów dodaje się też wina - to znakomity sposób na wzbogacenie smaku.
Zdjęcie: Fotolia
Jeżeli szukasz pomysłów na dobre sosy, skorzystaj z naszych przepisów!
Babciagramolka przygotowała sos koperkowy. Jest bardzo smaczny i co najważniejsze, łatwy w przygotowaniu. Idealny do mięs i ryb. Sos z zupy pomidorowej to także jej pomysł. Jeżeli zostanie Ci trochę zupy pomidorowej z obiadu, skorzystaj z tego przepisu.
Ewelina.mn poleca sos tysiąca wysp. Jest idealny do surówek oraz warzyw. Łatwy w przygotowaniu!
Justine27 przygotowała przepis na sos beszamelowy. Można go dodać do różnego rodzaju zapiekanek oraz makaronu. Jest naprawdę wyśmienity!
Zobacz 3 uniwersalne sosy do mięs >>>
Nie ma co ukrywać, że dużo łatwiejsze są sosy zimne. Tutaj sami możemy dobierać sobie składniki i eksperymentować ze smakiem. Jednym z takich zimnych sosów, który stanowi bazę dla innych, to majonez. Najlepiej przygotować go samemu w domu. Majonez robi się bardzo szybko, a dzięki tamu, że robimy go sami mamy pewność z czego jest zrobiony (wystarczy przeczytać etykietę majonezu, który znajduje się na sklepowych półkach, lista jest tak długa, że chyba warto poświecić chwilę i samodzielnie przygotować ten sos).
Zdjęcie: Fotolia
Sosy, jak z pewnością wiecie, mają bardzo dużo kalorii. Nic w tym dziwnego, przecież w wielu z nich podstawę stanowi olej, mąka albo żółtka. Osoby, które przebywają na diecie muszą niestety zapomnieć o sosach, a do sałatek zamiast majonez mogą stosować jogurt naturalny.
Sosy gorące przyprawia się na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry, należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić na przykład z ilością mąki. Wtedy nasz sos może stać się zbyt gęsty lub nawet straci na smaku. Najlepiej zatem doprawiać sos niewielką ilością mąki, w razie czego, jeśli zauważymy, że jest jej za mało, zawsze możemy dodać więcej.
Sosy doprawia się właściwie w podobny sposób do zup, które chcemy zagęścić. Pierwszy sposób jest tradycyjny, na pewno większość z Was stosuje go w swojej kuchni. A mianowicie: doprawienie sosu mąką. Należy wlać niewielką ilość wody do szklanki (kubka lub innego naczynia), wsypać łyżkę lub dwie (zależy ile mamy sosu) mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Trzeba uważać, żeby nie było "grduł". Potem wlewamy mąkę wymieszaną z wodą do gotującego się sosu, ciągle go mieszając. Zmniejszamy ogień, by mógł się ponownie zagotować.
Kolejny sposób to zaprawianie sosu zasmażką, też zapewne Wam znany. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy mąkę pszenną i dokładnie mieszamy. Jest to także dobry sposób na zaprawienie kapusty (smakuje naprawdę wyśmienicie). Do tak przygotowanej zasmażki powoli dodaje się gorący sos.
Bardzo często doprawia się sos śmietaną. Oczywiście wybieramy tę 18%. Wlewamy troszkę gorącego sosu do kubka i dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy. Następnie dodajemy ją do calości. Zostawiamy go jeszcze by się przez około 15 minut pogotował i odparował.
Kiedy gotujemy sos, możemy również dodać do niego dwie kromki chleba. To sposób, który stosowały nasze babcie. Dzięki niemu sos będzie jeszcze smaczniejszy.
Jeżeli przyrządzamy sosy jasne i delikatne, możemy doprawić je żółtkiem. Należy żółtko wymieszać z odrobiną sosu oraz śmietany, a następnie dodać to wszystko do całości. Trzeba jednak pamiętać, że sosu nie można wtedy gotować. Dodajemy żółtko z odrobiną śmietany i wyłączamy sos.
Zdjęcie: Fotolia
Podobnie robimy wtedy, kiedy doprawiamy sos masłem. Wrzucamy do niego kawałki zimnego masła, a następnie wyłączmy. Popularnym sposobem zagęszczania sosów, a także zup, jest purée warzywne. Najczęściej w tym celu stosuje się ziemniaki, a w zupie po prostu rozgniata się warzywa, które się w niej znajdują.
Jeżeli robimy sosy na zimno musimy wiedzieć, że podstawą są oleje. Najlepiej kupować oleje z pierwszego tłoczenia. Oprócz oliwy z oliwek ważne są octy (np. ocet włoski - jest bardzo drogi, można też pokusić się o ocet jabłkowy, trzeba jednak wtedy pilnować, by nie zdominował on smaku sosu). Często do sosów dodaje się też wina - to znakomity sposób na wzbogacenie smaku.
Zdjęcie: Fotolia
Jeżeli szukasz pomysłów na dobre sosy, skorzystaj z naszych przepisów!
Babciagramolka przygotowała sos koperkowy. Jest bardzo smaczny i co najważniejsze, łatwy w przygotowaniu. Idealny do mięs i ryb. Sos z zupy pomidorowej to także jej pomysł. Jeżeli zostanie Ci trochę zupy pomidorowej z obiadu, skorzystaj z tego przepisu.
Ewelina.mn poleca sos tysiąca wysp. Jest idealny do surówek oraz warzyw. Łatwy w przygotowaniu!
Justine27 przygotowała przepis na sos beszamelowy. Można go dodać do różnego rodzaju zapiekanek oraz makaronu. Jest naprawdę wyśmienity!
Zobacz 3 uniwersalne sosy do mięs >>>
Dinah
LauraLaura
karola25