Sos do brokułów podkreśla delikatny smak warzyw. Białe dressingi na bazie śmietany, mleka lub jogurtu naturalnego, oprócz tego, że dobrze smakują, to ładnie wyglądają na talerzu z zielonymi brokułami.
Jak zrobić sos serowy do brokułów na ciepło
Sos do brokułów robi się z żółtego sera, śmietany, mleka, masła oraz mąki. Dressing najlepiej smakuje podawany na ciepło, wtedy kawałki startego sera będą rozpływać się ustach.
Szybki sos do brokułów na zimno
Dressing do brokułów na zimno, np. w sałatce z jajkiem i pomidorem, dobrze smakuje z dodatkiem czosnku. Do wykonania szybkiego sosu potrzebujesz: jogurtu naturalnego, majonezu, soli oraz pieprzu.
Jak zrobić sos serowy do brokułów na ciepło
Sos do brokułów robi się z żółtego sera, śmietany, mleka, masła oraz mąki. Dressing najlepiej smakuje podawany na ciepło, wtedy kawałki startego sera będą rozpływać się ustach.
- Z masła i mąki zrób zasmażkę (gdy się zarumieni oznacza, że jest gotowa).
- Dodaj mleko i doprowadź do wrzenia.
- Sos zagęść śmietaną oraz startym żółtym serem i zamieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Przygotowanym dressingiem polewaj świeżo ugotowane brokuły.
Szybki sos do brokułów na zimno
Dressing do brokułów na zimno, np. w sałatce z jajkiem i pomidorem, dobrze smakuje z dodatkiem czosnku. Do wykonania szybkiego sosu potrzebujesz: jogurtu naturalnego, majonezu, soli oraz pieprzu.
- W małej misce wymieszaj jogurt naturalny i majonez.
- Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Sosem polewaj brokuły w sałatce.