Syrop z sosny to naturalne lekarstwo doskonale znane przez wszystkie babcie. Spożywając go profilaktycznie, unikniesz dni spędzonych w łóżku, a także niekorzystnej dla organizmu kuracji antybiotykowej. Gotowy specyfik pełen jest soli mineralnych i witamin, które doskonale zwalczą przeziębienie. Syrop ten ma również działanie bakteriobójcze, wykrztuśne i udrażniające drogi oddechowe. Poza tymi właściwościami, gotowy syrop ma wiele olejków eterycznych, które zawierają całą masę substancji, pozytywnie oddziałujących na nasz organizm!
Młode pędy sosny zrywać należy na przełomie maja i czerwca. Kiedy minie ten czas staną się one stwardniałe i nie będą zawierały w sobie cennej wilgoci. Idealne pędy mają ok 10-12 centymetrów i najlepiej zrywać je w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg i zanieczyszczonych pól,choćby przez pobliski śmietniki czy ścieki.
Odkryjcie doskonałą recepturę na to wspaniałe lekarstwo, które godne jest polecenia wszystkim wielbicielom naturalnych metod zwalczania chorób! Jesienią i zimą syrop będzie idealny, kiedy dopadnie nas przeziębienie.
Syrop z młodych pędów sosny
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Składniki:
1 kg młodych pędów sosny
1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nina W.
karola25
Konczi