Tom Kha Kai
Kluczem do doskonałej, aksamitnej i aromatycznej tajskiej zupy z kurczakiem Tom Kha Kai jest równowaga między smakami - ostrym, słonym, słodkim i kwaśnym.
Zakup oryginalnych składników w Polsce może wymagać od nas trochę wysiłku (i pieniędzy), ale niektóre składniki można z powodzeniem zastąpić, a inne – pominąć.
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
- udko z kurczaka - 1 szt
- mleko kokosowe – 0,5 l
- filet z kurczaka – 0,4 kg
- strom mushroom (pochwiak wielkopochwowy)- 20 szt, można zastąpić pieczarkami - 4 szt.
- trawa cytrynowa – 1 szt.
- galangal - ¼ korzenia
- liście limanowca - 3 szt
- pasta tajska chilli słodka - 1 łyżka
- kolendra świeża – 2 gałązki
- cytryna – 0,5 szt (sok)
- sos rybny – 4 łyżki
Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać posiekany cienko galangal, trawę cytrynową i całe liście limanowca. Następnie dodać tajską pastę chilli, mleko kokosowe, a po zagotowaniu sok z cytryny i sos rybny. Do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby - gotować przez ok. 5 minut, sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Na koniec wrzucamy listki kolendry, które podniosą smak zupy.
Tatar z tuńczyka z chilli i awokado
Spróbujcie też przygotować tatar z tuńczyka o egzotycznych nutach z dodatkiem awokado i pikantnego azjatyckiego sosu.
(przepis na 1 porcję)
Składniki na sos:
- Czosnek 1 ząbek
- Słodkie chilli ¼ szt
- Kolendra 4 gałązki
- Sos rybny 10 ml
- Sok z cytryny 10 ml
- Cukier 10 g
Przygotowanie sosu:
Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby się przegryzło.
Składniki na tatara:
- Tuńczyk świeży 110 gr
- Avocado ½ szt
- Szczypior dymka 1 szt
- Cebula szalotka mała 1 szt
- Kolendra 1 gałązka
- Oliwa truflowa 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Przygotowanie tatara:
Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado.
Jak smakuje oryginalna zupa Tom Kha Kai i tatar z tuńczyka dowiecie się, odwiedzając warszawską restaurację Papaya, od której otrzymaliśmy powyższe przepisy.
Więcej przepisów z kuchni tajskiej znajdziecie w kategorii kuchnia tajska >>>
Kluczem do doskonałej, aksamitnej i aromatycznej tajskiej zupy z kurczakiem Tom Kha Kai jest równowaga między smakami - ostrym, słonym, słodkim i kwaśnym.
Zakup oryginalnych składników w Polsce może wymagać od nas trochę wysiłku (i pieniędzy), ale niektóre składniki można z powodzeniem zastąpić, a inne – pominąć.
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
- udko z kurczaka - 1 szt
- mleko kokosowe – 0,5 l
- filet z kurczaka – 0,4 kg
- strom mushroom (pochwiak wielkopochwowy)- 20 szt, można zastąpić pieczarkami - 4 szt.
- trawa cytrynowa – 1 szt.
- galangal - ¼ korzenia
- liście limanowca - 3 szt
- pasta tajska chilli słodka - 1 łyżka
- kolendra świeża – 2 gałązki
- cytryna – 0,5 szt (sok)
- sos rybny – 4 łyżki
Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać posiekany cienko galangal, trawę cytrynową i całe liście limanowca. Następnie dodać tajską pastę chilli, mleko kokosowe, a po zagotowaniu sok z cytryny i sos rybny. Do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby - gotować przez ok. 5 minut, sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Na koniec wrzucamy listki kolendry, które podniosą smak zupy.
Tatar z tuńczyka z chilli i awokado
Spróbujcie też przygotować tatar z tuńczyka o egzotycznych nutach z dodatkiem awokado i pikantnego azjatyckiego sosu.
(przepis na 1 porcję)
Składniki na sos:
- Czosnek 1 ząbek
- Słodkie chilli ¼ szt
- Kolendra 4 gałązki
- Sos rybny 10 ml
- Sok z cytryny 10 ml
- Cukier 10 g
Przygotowanie sosu:
Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby się przegryzło.
Składniki na tatara:
- Tuńczyk świeży 110 gr
- Avocado ½ szt
- Szczypior dymka 1 szt
- Cebula szalotka mała 1 szt
- Kolendra 1 gałązka
- Oliwa truflowa 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Przygotowanie tatara:
Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado.
Jak smakuje oryginalna zupa Tom Kha Kai i tatar z tuńczyka dowiecie się, odwiedzając warszawską restaurację Papaya, od której otrzymaliśmy powyższe przepisy.
Więcej przepisów z kuchni tajskiej znajdziecie w kategorii kuchnia tajska >>>