Jak zrobić tajską zupę Tom Kha Kai i Tatar z tuńczyka?

Poznaj przepisy na aromatyczne tajskie potrawy - rozgrzewającą zupę z kurczakiem Tom Kha Kai i Tatar z tuńczyka z dodatkiem awokado.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak zrobić tajską zupę Tom Kha Kai i Tatar z tuńczyka?
fot. Papaya
Tom Kha Kai

Kluczem do doskonałej, aksamitnej i aromatycznej tajskiej zupy z kurczakiem Tom Kha Kai jest równowaga między smakami - ostrym, słonym, słodkim i kwaśnym.

Zakup oryginalnych składników w Polsce może  wymagać od nas trochę wysiłku (i pieniędzy), ale niektóre składniki można z powodzeniem zastąpić, a inne – pominąć.

                            https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/25/imgYJSz8G.jpg

Składniki:

(przepis na 4 porcje)

- udko z kurczaka - 1 szt
- mleko kokosowe – 0,5 l
- filet z kurczaka – 0,4 kg
- strom mushroom (pochwiak wielkopochwowy)- 20 szt, można zastąpić pieczarkami - 4 szt.
- trawa cytrynowa – 1 szt.
- galangal -  ¼ korzenia
- liście limanowca - 3 szt
- pasta tajska chilli słodka - 1 łyżka
- kolendra świeża – 2 gałązki
- cytryna – 0,5 szt (sok)
- sos rybny – 4 łyżki

Zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 20 min. Następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać posiekany cienko galangal, trawę cytrynową i całe liście limanowca. Następnie dodać tajską pastę chilli, mleko kokosowe, a po zagotowaniu sok z cytryny i sos rybny.  Do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby - gotować przez ok. 5 minut, sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Na koniec wrzucamy listki kolendry, które podniosą smak zupy.

Tatar z tuńczyka z chilli i awokado

Spróbujcie też przygotować tatar z tuńczyka o egzotycznych nutach z dodatkiem awokado i pikantnego azjatyckiego sosu.

                         https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/25/imgdZvQZy.jpg

(przepis na 1 porcję)

Składniki na sos:

- Czosnek 1 ząbek
- Słodkie chilli ¼ szt
- Kolendra 4 gałązki
- Sos rybny 10 ml
- Sok z cytryny 10 ml
- Cukier 10 g

Przygotowanie sosu:

Mieszamy sok z cytryny z sosem rybnym i cukrem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby się przegryzło.

Składniki na tatara:

- Tuńczyk świeży 110 gr
- Avocado ½ szt
- Szczypior dymka 1 szt
- Cebula szalotka mała 1 szt
- Kolendra 1 gałązka
- Oliwa truflowa 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku

Przygotowanie tatara:

Drobno siekamy tuńczyka, szalotkę, szczypior i kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz oliwą truflową. Następnie drobno siekamy awokado. Na koniec układamy na talerzu najpierw uformowany tatar z tuńczyka a na wierzch wykładamy mus z awokado.

Jak smakuje oryginalna zupa Tom Kha Kai i tatar z tuńczyka dowiecie się, odwiedzając warszawską restaurację Papaya, od której otrzymaliśmy powyższe przepisy.

Więcej przepisów z kuchni tajskiej znajdziecie w kategorii kuchnia tajska >>>