Wielkanocny żurek można przygotować bardzo szybko - "z torebki". Z pewnością wiele osób wybierze taki właśnie sposób. Może i łatwy i szybki, ale musicie przyznać - nie ma to jak własnoręcznie wykonany zakwas. Jak go zrobić?
Metod jest kilka - na początek najlepiej wypróbować jedną z nich, a jeszcze lepiej zainspirować się wszystkimi i metodą prób i błędów zrobić go po swojemu.
Trochę to potrwa, zatem najlepiej zacznijmy już dziś!
ZAKWAS NA ŻUR STAROPOLSKI
Do jego przygotowania będziemy potrzebować mąki razowej. Przygotujmy 3/4 szklanki mąki i wymieszajmy z gorącą wodą (uważajmy - wrzątek może sprawić, że mąka poskleja się). Wody użyjmy tyle, by to prowizoryczne ciasto było dosyć rzadkie (podobnie jak ciasto na naleśniki). Następnie dolejmy 4 szklanki przegotowanej, letniej wody oraz skórkę z razowego chleba.
Całość przelewamy do dużego garnka (najlepiej glinianego), którego wierzch obwiązujemy gazą. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy - możemy przelać go do słoiczków i przechowywać nawet 2 tygodnie pod warunkiem, że dobrze je zakręciliśmy.
ZAKWAS NA PŁATKACH OWSIANYCH
Zamiast mąki możemy wykorzystać płatki owsiane. Weźmy 1 szklankę płatków owsianych, wsypmy do naczynia (misy lub garnka, najlepiej glinianego) i zalejmy letnią wodą. Woda powinna całkowicie przykryć płatki i tworzyć jeszcze niewielką warstwę nad nimi.
Naczynie przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odstawiamy do fermentacji w ciepłe miejsce. Co jakiś czas zaglądamy co się dzieje z naszymi płatkami - gdy poczujemy, że sfermentowały to znak, ze zakwas mamy gotowy. Możemy zacząć przygotowywać żurek.
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY
Jest to zakwas przygotowywany z mąki pszennej oraz wywaru z wędzonego mięsa. Wcześniej musimy przygotować sobie taki wywar gotując wędzonkę w wodzie. Uzyskane 2 szklanki takiego wywaru posłużą nam do przygotowania zakwasu.
Sam zakwas z mąki przygotujemy używając 1 szklanki mąki pszennej i zalewając wrzątkiem. Dodajemy rozdrobniony czosnek (kilka ząbków). Następnie proces jest taki sam - do naczynia, pod przykrycie i czekamy aż dojrzeje (około 3 dni).
Wywar z wędzonki łączymy z zakwasem. Następnie wedle uznania dodajemy zioła i przygotujemy właściwy barszcz biały.
Jak zrobić zakwas na żur?
Dobry zakwas to podstawa udanej wielkanocnej zupy! Nigdy nie robiliście domowego zakwasu? Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne jak może się wydawać.
ocena: 5/5 głosów: 6
niezły kąsek