
Wielkanocny żurek można przygotować bardzo szybko - "z torebki". Z pewnością wiele osób wybierze taki właśnie sposób. Może i łatwy i szybki, ale musicie przyznać - nie ma to jak własnoręcznie wykonany zakwas. Jak go zrobić?
Metod jest kilka - na początek najlepiej wypróbować jedną z nich, a jeszcze lepiej zainspirować się wszystkimi i metodą prób i błędów zrobić go po swojemu.
Trochę to potrwa, zatem najlepiej zacznijmy już dziś!
ZAKWAS NA ŻUR STAROPOLSKI
Do jego przygotowania będziemy potrzebować mąki razowej. Przygotujmy 3/4 szklanki mąki i wymieszajmy z gorącą wodą (uważajmy - wrzątek może sprawić, że mąka poskleja się). Wody użyjmy tyle, by to prowizoryczne ciasto było dosyć rzadkie (podobnie jak ciasto na naleśniki). Następnie dolejmy 4 szklanki przegotowanej, letniej wody oraz skórkę z razowego chleba.
Całość przelewamy do dużego garnka (najlepiej glinianego), którego wierzch obwiązujemy gazą. Po 3 dniach zakwas powinien być gotowy - możemy przelać go do słoiczków i przechowywać nawet 2 tygodnie pod warunkiem, że dobrze je zakręciliśmy.
ZAKWAS NA PŁATKACH OWSIANYCH
Zamiast mąki możemy wykorzystać płatki owsiane. Weźmy 1 szklankę płatków owsianych, wsypmy do naczynia (misy lub garnka, najlepiej glinianego) i zalejmy letnią wodą. Woda powinna całkowicie przykryć płatki i tworzyć jeszcze niewielką warstwę nad nimi.
Naczynie przykrywamy czystą ścierką lub gazą i odstawiamy do fermentacji w ciepłe miejsce. Co jakiś czas zaglądamy co się dzieje z naszymi płatkami - gdy poczujemy, że sfermentowały to znak, ze zakwas mamy gotowy. Możemy zacząć przygotowywać żurek.
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY
Jest to zakwas przygotowywany z mąki pszennej oraz wywaru z wędzonego mięsa. Wcześniej musimy przygotować sobie taki wywar gotując wędzonkę w wodzie. Uzyskane 2 szklanki takiego wywaru posłużą nam do przygotowania zakwasu.
Sam zakwas z mąki przygotujemy używając 1 szklanki mąki pszennej i zalewając wrzątkiem. Dodajemy rozdrobniony czosnek (kilka ząbków). Następnie proces jest taki sam - do naczynia, pod przykrycie i czekamy aż dojrzeje (około 3 dni).
Wywar z wędzonki łączymy z zakwasem. Następnie wedle uznania dodajemy zioła i przygotujemy właściwy barszcz biały.
niezły kąsek