Jak zrobić oscypka?

  • 1

Do przygotowania oscypka potrzebujemy mleka, podpuszczki oraz dodatkowo wody i soli.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić oscypka?
fot. fotolia
Oscypek to tradycyjny ser z Polskich gór. Wytwarzany jest z mleka owczego lub z dodatkiem mleka krowiego. W domu możemy przygotować ser typu oscypek z mleka krowiego, ważne by było „prosto od krowy”.

Jak zrobić oscypka?

składniki:
  • 10 litrów mleka
  • 5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka
  • Około 3 litry wody
  • 150 g soli
wykonanie:
  • Podpuszczkę wlewamy do 50 ml zimnej przegotowanej wody i dokładnie mieszamy.
  • Mleko wlewamy do garnka do niego dolewam wodę wymieszaną z podpuszczką i podgrzewamy do temperatury 35 stopni .
  • Następnie wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką garnek, dobrze owinąć go na przykład kilkoma ręcznikami.
  • Po godzinie ściągamy ręczniki i pokrywkę.
  • Powstały skrzep kroimy na kwadraty o boku około 5 mm.
  • Po przecięciu skrzepu na kawałki garnek z całą zawartością podgrzewamy do temperatury 45 stopni aż ser zacznie się kleić.
  • Ser ugniatamy w dłoniach nad garnkiem i formujemy z niego obły kształt, ser wkładam do specjalnej siatki.
  • Przygotowujemy solankę z wody i soli, trzymamy w niej sery przez około 20 godzin
  • Następnie suszymy przez następne 12 godzin.
  • Tak przygotowane oscypki możemy uwędzić lub zużyć świeże.
Jak wędzimy oscypki?

Ser wędzimy przez  3-4 godziny w temperaturze 45-55 stopni, wędzimy go na drzewie liściastym, na przykład  na drewnie brzozowym lub owocowym.