Margherita, pepperoni a może calzone? Pizza znana jest nam w wielu odsłonach, lecz rzadko mamy odwagę przygotować ją samodzielnie. Jeśli i Ty uważasz, że jest to zbyt pracochłonne – przekonaj się, jak bardzo się mylisz!
Proste ciasto na pizzę
Przyrządzenie ciasta do pizzy wcale nie musi się wiązać z godzinami ciężkiej pracy. Zobacz, jak łatwo da się je przygotować!
1. Przygotuj 3 szklanki mąki, 20 g świeżych drożdży, 2-3 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli (jeśli chcesz zrobić jedną pizzę na cienkim cieście – podziel składniki przez dwa, jeśli chcesz grube ciasto – podwój ilość).
2. Jak przystało na ciasto drożdżowe – zacznij od przygotowania zaczynu: rozkrusz drożdże, wymieszaj dokładnie z cukrem, dodaj łyżkę mąki i zalej ciepłą wodą (mniej więcej 1/4 szklanki). Zamieszaj, by drożdże się rozpuściły i całość odstaw na 10-15 minut.
3. Do miski wsyp pozostałą mąkę i sól, dodaj olej i powstały zaczyn. Całość zagnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut (czas ten możesz wykorzystać na przygotowanie składników – sosu pomidorowego, pokrojenie warzyw, etc.).
4. Zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
5. Teraz są przed Tobą dwie opcje: możesz albo podpiec samo ciasto (15 min w 180 st. C) i dopiero potem dodać składniki i całość zapiec, albo od razu wyłożyć składniki i od razu wsadzić całą pizzę do pieca (15-20 minut w 220 st. C z termoobiegiem).
6. Gotowe – nie zapomnij się podzielić swoją pizzą z przyjaciółmi!
Fot. Fotolia
Sekrety idealnego ciasta
Stworzenie dobrego ciasta do pizzy to sztuka. Wbrew pozorom nie jest to takie proste – Mistrzowie Pizzy potrafią się tego uczyć przez wiele lat, by osiągnąć perfekcję. Dlaczego? Ponieważ w przygotowaniu pizzy istotne są szczegóły, o których w biegu często zapominamy.
Dla nas, Polaków, pizza to jeden z fast foodów – jedzona na szybko, zamawiana przez telefon, kiedy nie mamy pomysłu na obiad lub zwyczajnie nie chce nam się gotować.
Prawdziwa pizza może być niezłą gratką dla smakoszy. Ale do rzeczy – sekretem udanego ciasta jest przede wszystkim odpowiednia mąka (najlepiej włoska typ 00). Dzięki niej będzie ono idealnie sprężyste i kruche. Istotna jest również ilość drożdży oraz jakość oleju – jednak tych informacji każdy pizzer strzeże niczym oka w głowie. I co najważniejsze – gotowego ciasta nie powinno się wykorzystywać od razu.
Powinno ono poleżakować przynajmniej godzinę (choć niektórzy uważają, że powinno się na to poświęcić nawet 72 godziny!). Dopiero później należy je rozwałkować i dołożyć dodatki. Ważne, aby całość zapiekać w mocno rozgrzanym piecu – wówczas wystarczy zaledwie kilka minut, by cieszyć się idealną pizzą!
Z czego zrobić ciasto na pizzę?
Nie masz czasu bawić się w pizzera z prawdziwego zdarzenia a i ciasto drożdżowe do Ciebie nie przemawia? W takiej sytuacji możesz sięgnąć po najprostszą możliwą rzecz – ciasto francuskie. Wystarczy je rozwałkować, umieścić na nim składniki i zapiec. Nie dość, że zaoszczędzisz sporo czasu to jeszcze całość będzie ciekawie wyglądała.
Jeśli szukasz czegoś bezglutenowego, dobrym patentem będzie sięgnąć po ciasto z kalafiora, które wbrew pozorom wychodzi równie chrupkie co drożdżowe. Opcji ciast warzywnych jest dość sporo: możesz równie dobrze sięgnąć po brokuły lub szpinak. Przy braku czasu dobrze jest wypróbować pizzę z patelni – wówczas ciasto możesz zrobić z majonezu, jajek i mąki (w innej wersji majonez można pominąć, zastąpić śmietaną lub kefirem – warto z tym poeksperymentować!).
Fot. Fotolia
Skomponuj pyszną pizzę!
Skoro masz już gotowe ciasto, warto teraz zastanowić się, jakich dodatków użyć. Wbrew pozorom dobra pizza to wcale nie taka, która jest wypełniona masą rozmaitych dodatków. Warto ograniczyć się do dwóch, trzech elementów, które będą odpowiednio komponowały się ze sobą.
Zauważ, że najlepsze pizze to te najprostsze: margherita, 4 sery czy też pepperoni. Jak zatem komponować pizzę? Pamiętaj o trzech elementach: odpowiednim sosie (nie musisz ograniczać się do pomidorowego), składnikach dobranych tak, by wzajemnie się uzupełniały (np. szpinak, jajko, cebula lub mięso mielone, kukurydza, chilli) oraz dobrej jakości mozzarelli (której naprawdę nie warto zastępować goudą). Jeśli będziesz przestrzegać tych trzech elementów, możesz mieć pewność, że stworzysz idealną przekąskę!
A Wy, w jaki sposób najczęściej przygotowujecie pizzę? Wolicie cienkie czy grube ciasto? Bez jakich dodatków nie wyobrażacie sobie prawdziwej, domowej pizzy? Czekamy na Wasze przepisy na najlepszą pizzę!
Proste ciasto na pizzę
Przyrządzenie ciasta do pizzy wcale nie musi się wiązać z godzinami ciężkiej pracy. Zobacz, jak łatwo da się je przygotować!
1. Przygotuj 3 szklanki mąki, 20 g świeżych drożdży, 2-3 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli (jeśli chcesz zrobić jedną pizzę na cienkim cieście – podziel składniki przez dwa, jeśli chcesz grube ciasto – podwój ilość).
2. Jak przystało na ciasto drożdżowe – zacznij od przygotowania zaczynu: rozkrusz drożdże, wymieszaj dokładnie z cukrem, dodaj łyżkę mąki i zalej ciepłą wodą (mniej więcej 1/4 szklanki). Zamieszaj, by drożdże się rozpuściły i całość odstaw na 10-15 minut.
3. Do miski wsyp pozostałą mąkę i sól, dodaj olej i powstały zaczyn. Całość zagnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut (czas ten możesz wykorzystać na przygotowanie składników – sosu pomidorowego, pokrojenie warzyw, etc.).
4. Zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
5. Teraz są przed Tobą dwie opcje: możesz albo podpiec samo ciasto (15 min w 180 st. C) i dopiero potem dodać składniki i całość zapiec, albo od razu wyłożyć składniki i od razu wsadzić całą pizzę do pieca (15-20 minut w 220 st. C z termoobiegiem).
6. Gotowe – nie zapomnij się podzielić swoją pizzą z przyjaciółmi!
Fot. Fotolia
Sekrety idealnego ciasta
Stworzenie dobrego ciasta do pizzy to sztuka. Wbrew pozorom nie jest to takie proste – Mistrzowie Pizzy potrafią się tego uczyć przez wiele lat, by osiągnąć perfekcję. Dlaczego? Ponieważ w przygotowaniu pizzy istotne są szczegóły, o których w biegu często zapominamy.
Dla nas, Polaków, pizza to jeden z fast foodów – jedzona na szybko, zamawiana przez telefon, kiedy nie mamy pomysłu na obiad lub zwyczajnie nie chce nam się gotować.
Prawdziwa pizza może być niezłą gratką dla smakoszy. Ale do rzeczy – sekretem udanego ciasta jest przede wszystkim odpowiednia mąka (najlepiej włoska typ 00). Dzięki niej będzie ono idealnie sprężyste i kruche. Istotna jest również ilość drożdży oraz jakość oleju – jednak tych informacji każdy pizzer strzeże niczym oka w głowie. I co najważniejsze – gotowego ciasta nie powinno się wykorzystywać od razu.
Powinno ono poleżakować przynajmniej godzinę (choć niektórzy uważają, że powinno się na to poświęcić nawet 72 godziny!). Dopiero później należy je rozwałkować i dołożyć dodatki. Ważne, aby całość zapiekać w mocno rozgrzanym piecu – wówczas wystarczy zaledwie kilka minut, by cieszyć się idealną pizzą!
Z czego zrobić ciasto na pizzę?
Nie masz czasu bawić się w pizzera z prawdziwego zdarzenia a i ciasto drożdżowe do Ciebie nie przemawia? W takiej sytuacji możesz sięgnąć po najprostszą możliwą rzecz – ciasto francuskie. Wystarczy je rozwałkować, umieścić na nim składniki i zapiec. Nie dość, że zaoszczędzisz sporo czasu to jeszcze całość będzie ciekawie wyglądała.
Jeśli szukasz czegoś bezglutenowego, dobrym patentem będzie sięgnąć po ciasto z kalafiora, które wbrew pozorom wychodzi równie chrupkie co drożdżowe. Opcji ciast warzywnych jest dość sporo: możesz równie dobrze sięgnąć po brokuły lub szpinak. Przy braku czasu dobrze jest wypróbować pizzę z patelni – wówczas ciasto możesz zrobić z majonezu, jajek i mąki (w innej wersji majonez można pominąć, zastąpić śmietaną lub kefirem – warto z tym poeksperymentować!).
Fot. Fotolia
Skomponuj pyszną pizzę!
Skoro masz już gotowe ciasto, warto teraz zastanowić się, jakich dodatków użyć. Wbrew pozorom dobra pizza to wcale nie taka, która jest wypełniona masą rozmaitych dodatków. Warto ograniczyć się do dwóch, trzech elementów, które będą odpowiednio komponowały się ze sobą.
Zauważ, że najlepsze pizze to te najprostsze: margherita, 4 sery czy też pepperoni. Jak zatem komponować pizzę? Pamiętaj o trzech elementach: odpowiednim sosie (nie musisz ograniczać się do pomidorowego), składnikach dobranych tak, by wzajemnie się uzupełniały (np. szpinak, jajko, cebula lub mięso mielone, kukurydza, chilli) oraz dobrej jakości mozzarelli (której naprawdę nie warto zastępować goudą). Jeśli będziesz przestrzegać tych trzech elementów, możesz mieć pewność, że stworzysz idealną przekąskę!
A Wy, w jaki sposób najczęściej przygotowujecie pizzę? Wolicie cienkie czy grube ciasto? Bez jakich dodatków nie wyobrażacie sobie prawdziwej, domowej pizzy? Czekamy na Wasze przepisy na najlepszą pizzę!
LauraLaura
marcinka