Jak zrobić kleik ryżowy?

  • 1

Kleik ryżowy to gęsta i kremowa papka przygotowana na bazie wody i odrobiny masła. Najlepsze proporcje to pół szklanki krótkoziarnistego, kleistego ryżu na szklankę wody.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić kleik ryżowy?
fot. Fotolia
Proporcje ryżu do wody są uzależnione od tego, jaką konsystencję potrawy chcemy uzyskać. Istnieje pewna zależność, która ułatwi przygotowanie idealnego kleiku do naszych potrzeb. Sprawdź jakie!

Konsystencja:

Gęsta – 1 szklanka ryżu na 8 szklanek wody

Średnia – 1 szklanka ryżu na 10 szklanek wody

Wodnista – 1 szklanka ryżu na 12 szklanek wody

Przepis na kleik ryżowy dla niemowlaka

Składniki:

• pół szklanki ryżu ( brązowego, jaśminowego lub basmati)
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

• Zagotuj wodę w rondelku. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj.

• Gotuj przez 20 minut (lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ryżu) i mieszaj co jakiś czas, aby całość nie przywarła do dna.

• Kiedy ryż jest gotowy, dodaj do całości masło i dokładnie wymieszaj.

Wskazówka:

Tak przygotowany kleik możemy urozmaicić dodając syrop klonowy lub płynny miód. Serwowany z dodatkiem suszonych moreli, wiśni lub żurawiny będzie ciekawą propozycją śniadaniową.

Jaki ryż wybrać do kleiku?

• Do przygotowania kleiku używamy najlepiej krótkich odmian ryżu, które idealnie sklejają się podczas przygotowywania.

Basmati czy jaśminowy to idealny wybór zarówno do gęstych, jak i rozrzedzonych zup ryżowych.

Brązowy ryż, po uprzednim namoczeniu przez noc w zimnej wodzie, również sprawdzi się do przyrządzenia tego dania. Etap rozmiękczania jest niezwykle ważny, gdyż pozwala znacznie skrócić czas gotowania.

Ryż arborio ze względu na swoje właściwości absorbcyjne doskonale wchłania płyny i sprawia, że całość dania jest gęsta i kremowa. Dodatek masła do kleiku przygotowanego z tej odmiany jest jeszcze delikatniejszy.

Rzadka zupa ryżowa

Zupa ryżowa to lekka w konsystencji potrawa, która nadaje się zarówno dla dzieci, jak i osób na diecie. Ziarenka nie są rozgotowane, co sprawia, że danie jest rzadkie i lekko rozwodnione. Nie zaleca się, aby osoby z problemami trawiennymi spożywały jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ połykane w całości ziarenka ryżu bez uprzedniego przeżucia mogą powodować problemy żołądkowe.