Proporcje ryżu do wody są uzależnione od tego, jaką konsystencję potrawy chcemy uzyskać. Istnieje pewna zależność, która ułatwi przygotowanie idealnego kleiku do naszych potrzeb. Sprawdź jakie!
Konsystencja:
• Gęsta – 1 szklanka ryżu na 8 szklanek wody
• Średnia – 1 szklanka ryżu na 10 szklanek wody
• Wodnista – 1 szklanka ryżu na 12 szklanek wody
Przepis na kleik ryżowy dla niemowlaka
Składniki:
• pół szklanki ryżu ( brązowego, jaśminowego lub basmati)
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
• Zagotuj wodę w rondelku. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj.
• Gotuj przez 20 minut (lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ryżu) i mieszaj co jakiś czas, aby całość nie przywarła do dna.
• Kiedy ryż jest gotowy, dodaj do całości masło i dokładnie wymieszaj.
Wskazówka:
Tak przygotowany kleik możemy urozmaicić dodając syrop klonowy lub płynny miód. Serwowany z dodatkiem suszonych moreli, wiśni lub żurawiny będzie ciekawą propozycją śniadaniową.
Jaki ryż wybrać do kleiku?
• Do przygotowania kleiku używamy najlepiej krótkich odmian ryżu, które idealnie sklejają się podczas przygotowywania.
• Basmati czy jaśminowy to idealny wybór zarówno do gęstych, jak i rozrzedzonych zup ryżowych.
• Brązowy ryż, po uprzednim namoczeniu przez noc w zimnej wodzie, również sprawdzi się do przyrządzenia tego dania. Etap rozmiękczania jest niezwykle ważny, gdyż pozwala znacznie skrócić czas gotowania.
• Ryż arborio ze względu na swoje właściwości absorbcyjne doskonale wchłania płyny i sprawia, że całość dania jest gęsta i kremowa. Dodatek masła do kleiku przygotowanego z tej odmiany jest jeszcze delikatniejszy.
Rzadka zupa ryżowa
Zupa ryżowa to lekka w konsystencji potrawa, która nadaje się zarówno dla dzieci, jak i osób na diecie. Ziarenka nie są rozgotowane, co sprawia, że danie jest rzadkie i lekko rozwodnione. Nie zaleca się, aby osoby z problemami trawiennymi spożywały jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ połykane w całości ziarenka ryżu bez uprzedniego przeżucia mogą powodować problemy żołądkowe.
Konsystencja:
• Gęsta – 1 szklanka ryżu na 8 szklanek wody
• Średnia – 1 szklanka ryżu na 10 szklanek wody
• Wodnista – 1 szklanka ryżu na 12 szklanek wody
Przepis na kleik ryżowy dla niemowlaka
Składniki:
• pół szklanki ryżu ( brązowego, jaśminowego lub basmati)
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
• Zagotuj wodę w rondelku. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj.
• Gotuj przez 20 minut (lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ryżu) i mieszaj co jakiś czas, aby całość nie przywarła do dna.
• Kiedy ryż jest gotowy, dodaj do całości masło i dokładnie wymieszaj.
Wskazówka:
Tak przygotowany kleik możemy urozmaicić dodając syrop klonowy lub płynny miód. Serwowany z dodatkiem suszonych moreli, wiśni lub żurawiny będzie ciekawą propozycją śniadaniową.
Jaki ryż wybrać do kleiku?
• Do przygotowania kleiku używamy najlepiej krótkich odmian ryżu, które idealnie sklejają się podczas przygotowywania.
• Basmati czy jaśminowy to idealny wybór zarówno do gęstych, jak i rozrzedzonych zup ryżowych.
• Brązowy ryż, po uprzednim namoczeniu przez noc w zimnej wodzie, również sprawdzi się do przyrządzenia tego dania. Etap rozmiękczania jest niezwykle ważny, gdyż pozwala znacznie skrócić czas gotowania.
• Ryż arborio ze względu na swoje właściwości absorbcyjne doskonale wchłania płyny i sprawia, że całość dania jest gęsta i kremowa. Dodatek masła do kleiku przygotowanego z tej odmiany jest jeszcze delikatniejszy.
Rzadka zupa ryżowa
Zupa ryżowa to lekka w konsystencji potrawa, która nadaje się zarówno dla dzieci, jak i osób na diecie. Ziarenka nie są rozgotowane, co sprawia, że danie jest rzadkie i lekko rozwodnione. Nie zaleca się, aby osoby z problemami trawiennymi spożywały jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ połykane w całości ziarenka ryżu bez uprzedniego przeżucia mogą powodować problemy żołądkowe.
Jagodowa