Jakie czynniki wpływają na smak dań z ziemniaków?

Na smak i wartość odżywczą ziemniaczanych potraw oprócz odmiany wpływa jeszcze kilka innych czynników. Oto te najistotniejsze.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jakie czynniki wpływają na smak dań z ziemniaków?
1. PRZECHOWYWANIE
Świeże ziemniaki należy trzymać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Odpowiednia wilgotność chroni je przed gniciem, brak dostępu światła przed zielenieniem i powstawaniem szkodliwej dla zdrowia solaniny (dlatego zazielenione kartofle należy wyrzucić), wiosną zaś opóźnia też kiełkowanie. Niska temperatura natomiast zapobiega ich więdnięciu i spowalnia niekorzystne procesy.

2. GOTOWANIE
Jeśli gotujesz ziemniaki, które mają być podane do obiadu, wrzucaj je na osolony wrzątek. Dzięki temu składniki odżywcze nie przenikną do wody, tylko w większym stopniu pozostaną w kartoflach. Gotując je, możesz dodać trochę mleka, w ten sposób nabiorą delikatności, albo gałązkę ulubionych ziół (koperek, rozmaryn), co nada im wyraźniejszy smak.

3. KALORYCZNOŚĆ
Niektórzy uważają ziemniaki za tuczące, ale same w sobie nie są zbyt kaloryczne. 100 g dostarcza ok. 80 kcal, czyli nawet mniej niż 100 g ugotowanego ryżu czy makaronu. Łatwo jednak zamienić je w niezbyt zdrowe i ciężki danie. Dlatego trzeba unikać zestawiania ich z tłustymi sosami. Czyli ziemniaki z wody zamiast polewać tłuszczem spod mięsa lepiej posypmy koperkiem.

Źródło: Przyjaciółka